“Maak van Brussel een Eurodistrict”

© Franky Verdickt

Aftredend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS) pleiten voor een institutionele opwaardering van Brussel.

Aftredend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS) pleiten in Knack voor een institutionele opwaardering van Brussel. Het Eurodistrict Kortrijk-Rijsel-Doornik, waarvan zij als lokale politici mee de geestelijke vaders waren, kan wat hen betreft inspiratie bieden.

Stefaan De Clerck: Nu de debatten over een staatshervorming volledig moeten worden hernomen, is misschien ook het moment gekomen om voor Brussel een ander concept uit te werken. Een Eurodistrict, zoals we het sinds 2008 kennen binnen de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik, zou model kunnen staan voor Brussel en meteen voor de relatie tussen Brussel en het hele land.

De Eurometropool gaat uit van het principe van tweetaligheid, is paritair samengesteld, en de financiering wordt gedeeld tussen Frankrijk en België en binnen België tussen Vlaanderen en Wallonië. Welnu, de metropool Brussel zou ook een dergelijk Eurodistrict kunnen zijn: een lichte structuur die alle bestuursniveaus verenigt. Alle overheden van Brussel en Brabant, inbegrepen de Europese Unie, moeten dan worden samengebracht om gemeenschappelijke projecten te realiseren.

Rudy Demotte: Een Eurodistrict zoals in de regio Kortrijk-Rijsel-Doornik omvat een stedelijke agglomeratie die over de grens van twee of meer staten heen loopt. In het geval van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er geen sprake van een grensoverschrijdend gebied tussen twee staten. Maar de filosofie erachter – samenwerking en coördinatie met het hinterland – is wél een interessant denkspoor voor Brussel.

Wat is de impact van een Eurodistrict op de taalgrens? Moet de grondwet dan aangepast worden?

De Clerck: Ik roep iedereen op om te zwijgen over de taalgrens, want discussies daarover leiden alleen maar tot nieuwe blokkeringen, alarmbeltoestanden en gesprekken over grenzen of faciliteiten. Als je het debat over Brussel op een hoger niveau tilt – met alle instanties en met respect voor hun respectievelijke bevoegdheden -, dan verdwijnen ook de grensdiscussies. Vergeet niet dat we daar ook de provincies Vlaams- en Waals-Brabant bij betrekken. Het gaat dus veel verder dan de negentien gemeenten van Brussel plus de zes faciliteitengemeenten. Of denkt u misschien dat ze in pakweg Herne of Herent niet begaan zijn met Brussel Hoofdstad?

(Karel Cambien)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content