Lutgen: 'Nooit met N-VA: CDH heeft belofte gehouden'

07/09/14 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

'Weigeren een alliantie aan te gaan met nationalisten, is onze akte van vertrouwen met de Belgen,' aldus Benoît Lutgen (CDH). 'Nooit met de N-VA! Wij hebben belofte gehouden!'

Lutgen: 'Nooit met N-VA: CDH heeft belofte gehouden'

Bart De Wever (L) en Benoit Lutgen: de werkgevers zijn kwaad over de kortsluiting. © BELGA

De voorzitter van het CDH, Benoît Lutgen, heeft nogmaals zijn weigering verdedigd om federaal in zee te gaan met N-VA. "Weigeren een alliantie aan te gaan met nationalisten, is onze akte van vertrouwen met de Belgen", zei hij tijdens een partijbijeenkomst van de Franstalige humanisten in Soumagne.

Na de verkiezingen probeerde toenmalig informateur Bart De Wever een centrumrechtse coalitie te smeden met N-VA, CD&V, MR en CDH. Lutgen weigerde echter met N-VA in zee te gaan, waarna de huidige constellatie in beeld kwam.

'Nooit met de N-VA! Wij hebben belofte gehouden!' zo citeert Le Soir de voorman van CDH.

Lutgen stelde dat zijn partij woord heeft gehouden en niet te allen prijze aan de macht heeft willen deelnemen. Tegelijkertijd gaf Lutgen een sneer naar de MR, die als enige Franstalige partij deelneemt aan de federale onderhandelingen.

'Hand op hart is niet dezelfde die onderhandelt'

Tijdens de campagne in de aanloop naar de verkiezingen hebben alle Franstalige partijen, "met de hand op het hart", zich ertoe geëngageerd niet met N-VA rond de tafel te gaan zitten. "Maar de ene nooit is niet de andere. We moeten vaststellen dat de hand op het hart niet dezelfde is als diegene die onderhandelt", sneerde Lutgen naar de Franstalige liberalen.

Op de familiedag zei Lutgen ook trots te zijn op de formaties die hij smeedde. 'Wij hebben onze beloftes gehouden, en ze omgezet in acties.'

Relaties op dieptepunt

Aan Franstalige zijde: Charles Michel (MR) tegen PS en CDH, en PS en CDH tegen Michel.

Aan Franstalige zijde: Charles Michel (MR) tegen PS en CDH, en PS en CDH tegen Michel. © BELGA

Elio Di Rupo en Paul Magnette. Dat die regeringen snel gevormd werden, een pak sneller dan de Vlaamse en de federale - op dewelke het nog wachten is - zette kwaad bloed bij MR, dat zich gepasseerd voelde. En dat door 'verliezers', want MR ging erop vooruit, CDH en PS niet. Sindsdien is de sfeer tussen MR enerzijds en PS en CDH anderzijds allesbehalve feestelijk. Wat te denken geeft over de komende samenwerking tussen de federale regering en de Franstalige deelstatenregeringen in het Overlegcomité. Daar worden samenwerkingsakkoorden gesloten en de uitvoering van de zesde staatshervorming.

'Historische vergissing'

Lutgen: 'Nooit met N-VA: CDH heeft belofte gehouden'

© belga

Lutgen mag dan wel fier zijn op zijn beslissing, hij kreeg er ook kritiek voor. Niet alleen van MR, maar ook van Waalse ondernemers zoals zijn broer Jean-Pierre Lutgen, CEO van Ice-Watch. 'Mijn broer heeft een historische vergissing begaan. De CDH mocht het engagement met de PS nooit zijn aangegaan,' zo klonk het in een interview met de zakenkrant L'Echo.

Jean-Pierre Lutgen is gewonnen voor een centrumrechtse federale coalitie met de MR als enige Franstalige partij - zoals die nu op de tafel ligt. 'Angst is een slechte raadgever', zegt Jean-Pierre Lutgen. 'De MR heeft daarentegen geen schrik gehad en zal regeren met moed.'

Onze partners