Lutgen is 'karikatuur van Monsieur Non' beu

01/07/14 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Na zijn ontmoeting met informateur Charles Michel heeft CDH-voorzitter Benoît Lutgen nogmaals herhaald waarom hij de informateursnota van Michels voorganger Bart De Wever naar de prullenmand heeft verwezen.

Lutgen is 'karikatuur van Monsieur Non' beu

Benoît Lutgen © Belga

Lutgen is naar eigen zeggen de 'karikatuur' dat hij enkel 'non' zou kunnen zeggen beu. Hij herhaalde waarom de tekst van De Wever 'inbuvable' was voor de Franstalige humanisten. "Wij willen een sterke, mobiliserende regering die België versterkt. Dat kan niet met partijen die België willen laten uiteenvallen", aldus Lutgen.

De nota van De Wever kwam volgens Lutgen neer op minder loon voor de werknemers en een achteruitgang van de kwaliteit van de gezondheidszorg en bevatte impliciete communautaire elementen.

Een week geleden zei het CDH 'non' tegen de informateursnota waarmee Bart De Wever hoopte een centrumrechtse regering van N-VA, CD&V, MR en CDH in het leven te roepen. De Wever gaf daarop zijn mandaat als informateur terug aan de koning, waarna het staatshoofd MR-voorzitter Charles Michel het veld instuurde. Lutgen had naar eigen zeggen een 'constructief' gesprek met Michel.

en herhaalde waarom de tekst van De Wever 'inbuvable' was voor de Franstalige humanisten. "Wij willen een sterke, mobiliserende regering die België versterkt. Dat kan niet met partijen die België willen laten uiteenvallen", aldus Lutgen. Hij verzette zich ook tegen de "karikatuur" dat hij enkel "non" zou kunnen zeggen. Na de middag ontvangt de informateur nog de voorzitters van sp.a, Groen, Ecolo en FDF. Dat zijn niet meteen de partijen die onmiddellijk aan zet zijn als het op regeringsvorming aankomt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners