Ludo Van Campenhout: "Lange Wapper maakt Cadixwijk onleefbaar"

22/09/10 om 08:29 - Bijgewerkt om 08:29

Antwerpen slaagt er nu al niet in om onder de Europese drempelwaarde voor fijnstof te blijven. De belangrijkste oorzaak van die vervuiling is de Ring. Toch plant de stad net langs deze verkeersader en het toekomstige BAM-tracé nieuwe woonwijken.

Ludo Van Campenhout: "Lange Wapper maakt Cadixwijk onleefbaar"

© Belga

Over tien jaar zullen in de nieuwe woonwijk Regatta zo'n 6000 mensen kunnen wonen. In een oase van rust en omgeven door groengebieden, als we de webtekst van projectontwikkelaar Vooruitzicht mogen geloven.

Wat de site niet vertelt, is dat Regatta dicht bij de afrit van de E17 komt te liggen. Over de dreigende kaalslag op het Sint-Annabos (op de website gecatalogeerd als een van de 'zalige groene domeinen' in de buurt) wordt met geen woord gerept. In de bouwvergunning van het BAM-tracé staat nochtans dat het populierenwoud grotendeels wordt gerooid voor de aanleg van een slibstort. Dat slib wordt opgehaald uit de Schelde voor de bouw van een tunnel.

Evenmin lezen we op de site dat de tunnel van de Oosterweelverbinding bovenkomt op de strook tussen het verdwenen Sint-Annabos en de Blokkersdijk. Aangezien al het vrachtverkeer daarlangs moet - de Kennedytunnel wordt immers verboden voor vrachtwagens - lijkt het onwaarschijnlijk dat beide bossen nog 'zalige groene domeinen' zullen zijn.

Nog dichter bij het BAM-tracé dan Regatta, ligt de Cadixwijk op het Eilandje. Tegen 2015 zullen in die opgewaardeerde woonwijk ruim 4000 mensen wonen. Komt de Lange Wapperbrug er, dan scheert ze rakelings langs hun achtertuinen.

'De stad heeft een studiebureau (DaidolosPeutz) de opdracht gegeven om de leefbaarheid van de wijk te onderzoeken als de Lange Wapper er komt', vertelt Ludo Van Campenhout (Open VLD), Antwerps schepen van Stadsontwikkeling. 'Hun conclusie was duidelijk. We kunnen maatregelen nemen zoveel we willen, maar met de Lange Wapperbrug wordt de Cadixwijk onleefbaar. De keuze van de Vlaamse overheid spitst zich toe op tunnels of een brug. Laten we voor de leefbaarheid van de stad hopen dat het tunnels worden.' (JvdB)

Lees meer over:

Onze partners