Luchtverkeersleiders gaan weer aan het werk

28/09/10 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

Ze hadden dinsdag om 14 uur het werk neergelegd en wilden staken tot woensdag om 14 uur, maar beslisten dinsdagavond om weer aan de slag te gaan.

De luchtverkeersleiders hebben dinsdagavond omstreeks 20 uur beslist om onmiddellijk weer aan het werk te gaan. Door een spontane staking lag het luchtverkeer in België lam vanaf 14 uur. Aanvankelijk waren de luchtverkeersleiders van plan te staken tot woensdag om 14 uur.

De verkeersleiders gingen dinsdag om 14 uur over tot een spontane werkonderbreking. Aanleiding was de aangekondigde verhuis van twee verkeersleiders vanuit Charleroi (waar men al met een tekort kampt) naar Brussel.

Maar volgens de vakbonden ligt het ongenoegen dieper. Er zijn financiële problemen bij Belgocontrol en er is een algemene
onvrede over het management, zo luidt het.

De beroepsverenigingen van luchtvaartmaatschappijen reageerden boos op de stakingsactie. Ze hekelden dat de klanten worden gegijzeld in het belang van enkelen op een moment dat de economische crisis de sector zwaarder treft dan andere.

'Onbegrijpelijk'

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) noemde de staking totaal onbegrijpelijk. Hij sprak over een wilde staking omdat er geen stakingsaanzegging werd ingediend.

Schouppe riep de luchtverkeersleiders in een brief op hun acties zo spoedig mogelijk te beëindigen. Hij zei te vrezen dat de staking het overleg binnen de ministerraad over de problemen van Belgocontrol kan bemoeilijken.

Dinsdagavond was er overleg tussen de verkeersleiders en de Belgocontrol-directie. Dat zou niets hebben opgeleverd, maar Schouppe zette de luchtverkeersleiders er volgens de liberale vakbond VSOA toe aan weer aan de slag te gaan.

Nadat hij eerst had bevestigd dat de problemen bij Belgocontrol zouden worden besproken tijdens de eerste ministerraad in oktober, stuurde Schouppe later een tweede mail waarin hij verzekerde dat de zaak de hoogste prioriteit heeft voor de top van het directoraat-generaal luchtvaart.

Dat was volgens Rudi Tourlamain van de VSOA voor de verkeersleiders een voldoende garantie om weer aan de slag te gaan.

Nog hinder op Brussels Airport

Hoewel de luchtverkeersleiders van Belgocontrol het werk hebben hervat, zal de hinder op Brussels Airport nog een tijd duren, aldus de woordvoerder van de luchthaven.

Hij verwachtte dat de hinder nog de hele dinsdagavond zou duren. Volgens Jan Van der Cruysse kunnen er in de loop van de avond mogelijk maar een paar toestellen landen of vertrekken. Hij noemde het moeilijk om dinsdagavond nog passagiers ingecheckt te krijgen.

Ook woensdag zal het luchtverkeer in België nog moeizaam verlopen. De vliegmaatschappijen moeten immers bekijken waar de toestellen staan, waar het personeel verblijft, enz...

Brussels Airlines verwacht dat haar vluchten ten vroegste woensdag in de vooravond weer volgens schema zullen verlopen. De maatschappij zal woensdagochtend al een paar vluchten
uitvoeren en hoopt dat het verkeer zich in de loop van de dag normaliseert.

Touroperator Thomas Cook liet weten dat er dinsdagavond nog zes vluchten van haar zullen landen op Brussels Airport. Ze zouden normaal zijn afgeleid naar een buitenlandse luchthaven, maar dat is niet meer nodig.

Lees meer over:

Onze partners