Luchtmachtgeneraal Van Caelenberge wordt nieuwe legerchef

12/07/12 om 00:13 - Bijgewerkt om 00:13

Luitenant-generaal Gerard Van Caelenberge wordt definitief de nieuwe chef van het leger. Hij komt aan het hoofd van een grondig hervormde strijdmacht.

Van Caelenberge's benoeming wordt vrijdag formeel op de tafel gelegd van de ministerraad, "maar binnen de regering is er een algehele consensus" over de benoeming, zo meldt het kabinet van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

De 59-jarige luitenant-generaal vlieger Van Caelenberge was al waarnemend chef van de Belgische strijdkrachten sinds eind maart , na het ontslag van de vorige legerbaas, generaal Charles-Henri Delcour. De nieuwe CHOD (Chief of Defence) zal benoemd worden voor een periode van vier jaar.

Vleugels

Van Caelenberge kreeg zijn vleugels van piloot in 1977. Hij was achtereenvolgens bevelvoerder van het 350ste smaldeel F-16 in Beauvechain, de 10de Tactische Wing in Kleine-Brogel en de luchtcomponent van defensie.

Momenteel is de luitenant-generaal behalve waarnemend stafchef ook onderstafchef operaties en training binnen de generale staf van het leger.

Hervormd leger

De nieuwe legerbaas krijgt het bevel over een volledig getransformeerd leger dat op jaarbasis ongeveer 5.000 militairen kan ontplooien in militaire operaties op vier verschillende continenten.

Na een zware besparingsoperatie waarbij het aantal effectieven met 8.000 eenheden werd verminderd, een derde van de kazernes de deuren sloot en 800 miljoen euro werd bespaard, gaf de regering onlangs haar goedkeuring aan een investeringsplan dat voor dit jaar 242 miljoen euro omvat.

Van Caelenberge is gehuwd, heeft twee kinderen en woont in het Waals-Brabantse Piétrebais. (Belga/TV)

Onze partners