Luc Cortebeeck wordt voorzitter ILO: ‘Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld’

© Reporters

Luc Cortebeeck, erevoorzitter van de christelijke vakbond ACV, is zaterdag in Genève verkozen tot voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO).

De Internationale Arbeidsorganisatie (International Labour Organisation) is een agentschap van de Verenigde Naties, dat regeringen, werkgevers en werknemers verenigt. De IAO ijvert “voor de bevordering van waardig werk voor iedereen in de wereld en voor de versterking van de sociale dimensie van de globalisering”. Er zijn 185 landen lid van de IAO.

‘Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld’, aldus Cortebeeck over zijn verkiezing.

Cortebeeck stond ook in België bekend als diplomaat en consensusfiguur. Dat bewees hij onder meer in de Groep van Tien, het topoverlegorgaan waar vakbonden en werkgevers over het tweejaarlijkse loonoverleg onderhandelen. Die rol zal de vakbondsman nu ook moeten waarmaken in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), een VN-agentschap dat regeringen, werknemers en werkgevers verenigt. Hij werd er zaterdag verkozen als voorzitter en zal dat mandaat een jaar lang vervullen. Het is uitzonderlijk dat een vertegenwoordiger van de werknemers of werkgevers het voorzitterschap waarneemt. Normaal is dat altijd een regeringsvertegenwoordiger. Het bewijst de appreciatie voor Cortebeeck. Als voorzitter zal Cortebeeck nu de vertegenwoordigers van de werkgevers, de werknemers en de regeringen tot één visie moeten brengen, om samen beslissingen te kunnen nemen. Cortebeeck heeft er vertrouwen in. “Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld”, aldus de ACV-erevoorzitter, die al zeventien jaar in de IAO actief is, waarvan de voorbije zes jaar als vice-voorzitter van de werknemers. De voormalige ACV-voorzitter beseft dat hij, net als in België, complexe situaties op zijn bord zal krijgen. “Je moet zoeken naar oplossingen waar iedereen zich in kan vinden. Dat wordt misschien niet als voldoende radicaal aanzien, maar het is wel de manier waarop je het verst raakt”, zegt hij.

‘Absolute topfunctie’

Cortebeeck kreeg al felicitaties van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Absolute topfunctie binnen internationale arbeidswereld!”, tweette Peeters. Volgens Peeters is het uitzonderlijk dat een vertegenwoordiger van het middenveld het voorzitterschap van de raad van bestuur van de IAO waarneemt. Normaal is dat altijd een vertegenwoordiger van een regering. “Het is dankzij zijn bijzondere verdienste en door de waardering die zowel bij regeringen als vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers bestaat voor Luc Cortebeek, dat hij deze positie mag bekleden. Ik ken Luc Cortebeek al jaren als een bijzonder gedreven man en een groot voorvechter van sociale dialoog. Tijdens mijn periode bij Unizo heb ik regelmatig met hem samengewerkt. Cortebeek is de geknipte man voor deze internationale topfunctie”, aldus Peeters.

Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stuurde al felicitaties uit.

De Willebroekenaar (67) was heel zijn loopbaan actief bij het ACV. Van opleiding maatschappelijk assistent liep hij er stage. Zijn eerste volwaardige opdracht kreeg hij als verantwoordelijke voor de Mechelse afdeling van ACV Jongeren. Hij werkte er vanaf 1973 voor de Dienst Ondernemingen en werd in 1987 nationaal secretaris van ACV (Vlaamse vleugel) en ondervoorzitter van de ACW-koepel, om in 1999 de voorzittersstoel van de christelijke vakbond in te nemen.

In 2012 werd hij opgevolgd door huidig voorzitter Marc Leemans.

Partner Content