Luc Coene: 'Moeten we de spaarder nog fiscale voordelen geven?'

30/04/14 om 08:14 - Bijgewerkt om 08:14

Bron: Knack

Op minder dan één maand voor de verkiezingen stelt de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, in een interview met Knack zich niet alleen vragen bij het fiscaal voordeel dat het spaarboekje vandaag krijgt, maar zelfs of spaarders überhaupt nog een fiscaal voordeel moeten krijgen als er al zoveel wordt gespaard.

Luc Coene: 'Moeten we de spaarder nog fiscale voordelen geven?'

Luc Coene © ImageDesk

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, is niet echt gelukkig met het feit dat de Belgen zoveel geld op de spaarboekjes hebben staan. 'Veel van ons spaargeld vloeit naar het buitenland. De buitenlandse banken hebben de ijverige Belgische spaarders ontdekt en richten hier bijkantoren op die iets meer rente geven dan veel Belgische financiële instellingen. Het Belgische spaargeld dat op die rekeningen wordt gestort, gaat naar het moederbedrijf en wordt daar in de economie geïnvesteerd. Het gaat om tientallen miljarden per jaar en dat neemt nog toe.' Coene vindt dus dat te veel Belgische spaargeld dat op spaarboekjes staat het land uitvloeit en dus ook niet onze economie ten goede komt.

Het gevolg is dat de gouverneur zich vragen stelt bij het fiscaal voordeel dat vandaag voor spaarboekjes geldt: 'Daarom moeten we ons durven af te vragen: is het zinvol dat we een fiscaal voordeel verlenen voor spaarmiddelen die naar het buitenland vloeien? Is het niet zinvoller als we een fiscaal voordeel geven aan spaarvormen die het geld voor langere termijn vastleggen, bijvoorbeeld een kasbon of een obligatie, als die in eigen land worden geïnvesteerd?'

De gouverneur gaat echter nog een stapje verder, wanneer hij zegt: 'Als het al de bedoeling is om zo'n fiscaal voordeel te blijven geven, want díé vraag kun je je ook stellen: moeten we wel een fiscaal voordeel geven als er al zo veel wordt gespaard?' Coene stelt dus elk fiscaal voordeel voor spaarders in vraag.

Verder vindt hij in het interview met Knack dat het begrotingsevenwicht niet mag uitgesteld worden tot in 2018, dat de overheidsuitgaven het best bevroren worden en dat de volgende regering met een nieuw Globaal Plan moet komen: 'Ja, dat zal pijn doen, maar we willen ons socialezekerheidsstelsel toch vrijwaren?'

Het volledige interview met Luc Coene leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners