Luc Bertrand (AvH): ‘Dit is geen slechte begroting’

Topman Luc Bertrand van de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren vindt dat de begrotingsdiscussies van de regering-Di Rupo uiteindelijk een positief resultaat hebben opgeleverd.

“Ik geef toe dat ik verrast ben dat ze dit hebben kunnen doen”, zegt Bertrand in een interview in het Jaaroverzicht van Knack, dat woensdag verschijnt, “en dat ze zo veel hebben kunnen besparen zonder dat ze te veel partijen hebben gekwetst.”

De CEO van AvH vindt het vooral belangrijk dat de regering de koopkracht van de mensen ontziet: “De meest voor de hand liggende maatregelen, inclusief de btw-verhoging waarvan even sprake was, had een impact gehad op de koopkracht, en dan verzeil je snel in een vicieuze spiraal. Ik denk dat het dat is, wat Di Rupo niet heeft willen doen. En dus is dit geen slechte begroting.”

Polemiek
De uitspraken vallen vooral op omdat het net uitspraken van dezelfde Luc Bertrand waren, die eind september een hele polemiek op gang brachten tussen regering en ondernemers. Aan Knack legt Bertrand uit dat zijn uitlatingen van september begrepen moeten worden in de context van de aanslepende economische crisis, waarin alle ondernemers vechten voor hun overleven en het verschil tussen winst en verlies flinterdun geworden is.

De aanhoudende stroom proefballonnetjes die in de aanloop naar de begroting door het politieke milieu werden opgelaten, hadden veel ondernemers, hemzelf niet uitgezonderd, heel zenuwachtig gemaakt. “Er werd op dat ogenblik over van alles gesproken. Over indexsprongen, over nieuwe belastingen. Ik hoopte op een serene manier de vraag aan de orde te brengen hoe ver je met het overheidsbeslag kunt gaan voor je de productieve krachten zodanig demotiveert dat je economie stopt met groeien.”

Vlaamse discours tegen de PS

In het publieke debat dat na de publicaties in L’Echo en Tijd losbarstte, werd soms de indruk gewekt dat Bertrand het Vlaamse discours tegen de PS ondersteunde. Maar tegenover Knack preciseert de industrieel dat het hem vooral te doen was om het behoud van het traditionele Belgische compromis tussen noord en zuid en tussen links en rechts: “Ik had de indruk, misschien ten onrechte, dat het compromis naar het centrum toe onder druk stond en dat de evenwichten in vraag gesteld werden.”

Bertrand ontkent niet dat ook hij vindt dat de regering op termijn naar besparingen toe moet. “Maar niet nu. Niet ìn de crisis. (…) Later, als de groei terugkeert, zullen we een deel van die groei wel moeten gebruiken om besparingen door te voeren en om onze competitiviteit weer op peil te brengen.” (LB)

Knack Jaaroverzicht in woord, beeld, tweets en cartoons. 194 pagina’s leesplezier, 65 nieuwsfeiten, 100 foto’s, 98 tweets en 12 cartoons.

Vanaf 26 december in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content