Louis Tobback: "Leuven doet niet mee aan stemmingmakerij over energieschaarste"

26/08/14 om 03:28 - Bijgewerkt om 03:28

Louis Tobback: "Leuven doet niet mee aan stemmingmakerij over energieschaarste"

© BELGA

Omwille van het strategisch belang van een aantal instellingen in het Leuvense stelde Tobback ervan overtuigd te zijn dat bij een eventuele energieschaarste Leuven pas bij de laatste steden zal zijn die in ons land zonder stroom zullen vallen. "Instellingen als het UZ Leuven, IMEC en de gevangenissen beschikken weliswaar over eigen stroomgeneratoren, maar die kunnen slechts een viertal uren stroom leveren. Als Leuven zonder stroom valt dan zit drie vierde van het land in het donker en dit is zeer onwaarschijnlijk", aldus Tobback.

Op korte termijn kan Leuven volgens Tobback weinig doen. Op lange termijn dient gestreefd naar minder energieverbruik en alternatieve energieopwekking. De jongste jaren werd onder meer door Eandis reeds enkele keren een risico-inventaris gemaakt over de gevolgen van energieschaarste in Leuven.

Een eigen stedelijk initiatief om in energievoorziening te voorzien, ziet hij niet zitten. Wel steunt de stad kleine initiatieven in die zin zoals de plannen van Ertzberg voor een eigen warmtenet in haar geplande woonwijk aan de Vaartkom en van ViRiX voor een energieneutrale wijk op de even verderop gelegen Bottelarijsite. De KU Leuven, IMEC en de vzw Leuven Klimaatneutraal plannen een studie over mogelijkheden tot alternatieve energieopwekking, onder meer op basis van biomassa. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners