Louis Michel: 'Sleutel voor tripartite zonder N-VA bij CD&V'

26/06/14 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Voor MR-kopstuk Louis Michel heeft de CD&V de sleutel van de formatie in handen nu CDH neen zei tegen de poging van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een regering met CD&V, MR en CDH op de been te brengen.

Louis Michel: 'Sleutel voor tripartite zonder N-VA bij CD&V'

© Filip Van Roe/Reporters

Voor MR-kopstuk Louis Michel heeft de CD&V de sleutel van de formatie in handen nu CDH neen zei tegen de poging van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een regering met CD&V, MR en CDH op de been te brengen. Zo zei hij in het Radio 1-programma 'De Ochtend'.

Het doel van PS en CDH is volgens Louis Michel een spiegelcoalitie (N-VA, CD&V, PS en CDH). Daarbij volgen ze een 'pre-separatistische logica' en wordt een socio-economisch herstelbeleid opzij gezet.

Louis Michel heeft enkele bedenkingen bij het pleidooi van zijn partijgenoot Olivier Chastel in enkele kranten voor een tripartite.

Het kan volgens hem niet dat de winnaar van de verkiezingen bij de vorming van de gewestregeringen niet mag meespelen, maar dat men dan zegt 'maar federaal hebben we je nodig'. 'Dat is misprijzend', vindt het Europarlementslid.

Hij zit daarmee op dezelfde lijn als Open VLD, dat een federale regeringsdeelname aan regionale regeringsdeelname koppelt.

Michel vraagt zich bovendien af of een tripartite zonder de N-VA wel mogelijk is in Vlaanderen. Opnieuw stelt hij dat de positie van de CD&V van belang is.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners