Louis Michel noemt BHV-akkoord eerste stap naar uitbreiding Brussel

20/09/11 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

MR-kopstuk Louis Michel ziet het BHV-akkoord als 'een eerste stap richting de uitbreiding van Brussel met de zes faciliteitengemeenten'.

Louis Michel (MR) ziet het BHV-akkoord van vorige week als "een eerste stap richting de uitbreiding van Brussel met de zes faciliteitengemeenten". Dat heeft hij dinsdagochtend op de RTBF-radio gezegd.

Volgens de liberaal is het "bijna zeker" dat de zes op termijn deel zullen uitmaken van Brussel. Eerder had ook partijgenoot Armand De Decker zich al in die zin uitgelaten.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Michel reageerde dinsdagochtend op VRT en RTBF op de nakende splitsing van de MR. De aanleiding daarvoor is de weerstand van FDF tegen het BHV-akkoord, wat de liberaal deed benadrukken dat het allerminst om een "zuivere" BHV-splitsing gaat. Michel ziet een duidelijke "verankering tussen de zes gemeenten en Brussel".

Bovendien is het akkoord een eerste stap richting de uitbreiding van Brussel, voegde hij daar op de RTBF aan toe. "Ik kan de geschiedenis niet voorspellen", aldus Michel, "maar wie gelooft nog dat in ons land de staatshervorming hier en nu definitief wordt besloten? Men heeft altijd geweten dat het een evolutie was."

Michel: 'Maingain al langer op zoek naar uitgang'

Voor Michel is het simpelweg duidelijk dat het FDF van Olivier Maingain al langer op zoek was naar de uitgang. "Sinds twee of drie jaar voelden we dat Maingain zijn eigen weg wilde gaan. Hij heeft ons dikwijls aangevallen en onze politieke ruimte kleiner gemaakt", klonk het.

De voormalige liberale voorzitter benadrukte wel dat MR en FDF op lokaal niveau nog vlot samenwerken. Volgend jaar samen opkomen is dus zeker nog mogelijk. "We moeten gemeenten zelf hun strategische keuzes laten maken", aldus nog Michel. (Belga/SD)

Onze partners