Louis Michel (MR) : 'Als Franstalige weiger je het premierschap niet'

04/09/14 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:15

Volgens gewezen MR-voorzitter en eurocommissaris Louis Michel is het niet meer dan normaal dat zijn zoon Charles Michel, de huidige MR-voorzitter, de eerste minister van de nieuwe federale regering wordt.

Louis Michel (MR) : 'Als Franstalige weiger je het premierschap niet'

© Belga

De federale regeringsonderhandelaars schuiven Marianne Thyssen (CD&V) naar voor als de nieuwe Belgische eurocommissaris. MR, CD&V, N-VA en Open VLD zijn ook overeengekomen dat de toekomstige eerste minister 'uit de liberale familie' komt.

Volgens Louis Michel moet dat zijn zoon Charles zijn, zo zei hij eerder vanochtend op de RTBF. 'Het zou weinig geschikt zijn dat de CD&V, de derde grootste partij van de meerderheid, te gulzig is en zowel de eurocommissaris als de premier opeist.'

Charles Michel of Didier Reynders

En aangezien N-VA niet echt staat te springen voor die laatste functie, is het volgens Louis Michel logisch dat het premierschap naar MR gaat. En dus naar zijn zoon Charles. 'Als Franstalige weiger je het premierschap niet,' zei de gewezen MR-voorzitter nog.

Ook Didier Reynders, Michels partijgenoot en vicepremier in de regering-Di Rupo, droomt al jaren van het premierschap. De jongste dagen zag het er echter steeds meer naar uit dat hij naar Europa zou verhuizen, maar dat gaat dus niet door.

Maggie De Block?

In theorie maakt ook Open VLD nog kans op het premierschap, al is het de kleinste van de vier onderhandelende partijen. Een naam die dan valt, is die van Maggie De Block.

De Block zei eerder al dat ze het premierschap zou overwegen, 'als haar dat gevraagd wordt.'

Ongepast

Louis Michel had ook een boodschap voor Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie die de voorbije dagen de druk op de Belgische formateurs opvoerde om een kandidaat-eurocommissaris voor te dragen.

Michel: 'Juncker moet in zijn rol blijven. Het komt de Europese Commissievoorzitter niet toe om zijn macht te gebruiken om de beslissingen van de Belgische regering te beïnvloeden.'

Lees meer over:

Onze partners