Loodsen zetten hun acties stop

17/02/12 om 06:18 - Bijgewerkt om 06:18

Na het overleg met de Vlaamse regering hebben de loodsen hun acties voor een beter pensioen stopgezet.

Loodsen zetten hun acties stop

© Belga

De beroepsverenigingen van de loodsen, de Belgische Beroepsvereniging voor Loodsen (BVL) en de Onafhankelijke vereniging voor Loodsen (OVL), hebben hun acties in de havens stopgezet.

Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters bekendgemaakt na het overleg, waarbij ook havenminister Hilde Crevits en minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois aanwezig waren, net als

de vertegenwoordigers van de havenbedrijven en -besturen.

De beroepsverenigingen hielden de voorbije dagen stiptheidsacties in de havens van Zeebrugge, Antwerpen en Gent. Zij ijverden voor een betere eindeloopbaanregeling en een hoger pensioen.

Werkgroep

Bij het overleg is nu beslist dat onder leiding van Crevits een werkgroep opgericht wordt, bestaande uit alle actoren, de beroepsverenigingen van de loodsen, de representatieve vakorganisaties, de vereniging van havenbedrijven, havenbesturen en de Vlaamse overheid.

Daarbij zal ook een vertegenwoordiger van federaal minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne aanwezig zijn. Die werkgroep onderzoekt op welke manier de loodsdienst op een duurzame wijze geoptimaliseerd kan worden.

Boten worden steeds zwaarder

De voorzitter van de BVL, Sven Deridder, is tevreden met de afspraak. Deridder merkte nog op dat de werkgroep ook de uitdagingen van de schaalvergroting in de scheepvaart zal trachten aan te pakken. "De boten worden steeds groter, zwaarder en liggen dieper. Dat vereist bijkomende kennis, opleiding en technische bagage", aldus de BVL-voorzitter. "We moeten dan ook een extra inspanning leveren om die vergroting bij te benen."

Vrijdagmiddag wordt wel nog officieel overleg gepleegd met de traditionele vakbonden, de sociaal bemiddelaar van de Vlaamse overheid en de leiding van het agentschap MDK (Maritieme Dienstverlening Kust).

'Schitterend werk'

Peeters liet nog optekenen dat iedereen de ernst van de situatie juist ingeschat heeft, en noemde de loodsen nog "een belangrijke beroepsgroep die schitterend werk levert".

Crevits noemt de afspraak "enorm belangrijk". Ze zei te hopen dat er vrijdag ook een akkoord wordt bereikt met de vakbonden. Zij stelt nu een agenda voor de werkgroep op en zit binnen de vier weken opnieuw samen met alle actoren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners