Loodsen houden 'kantoorurenactie'

14/02/12 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

Door de actie van de loodsen is er weinig of geen scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Loodsen houden 'kantoorurenactie'

© Belga

De staking op de Zelzatebrug werd dinsdag om 6 uur opgeheven waardoor schepen terug in en uit de Gentse haven kunnen. Dat zegt het Havenbedrijf Gent.

Door de staking op Zelzatebrug, konden in de nacht van maandag op dinsdag tien tot vijftien schepen niet vertrekken uit de Gentse haven. Ondertussen konden dinsdagmorgen al twee zeeschepen de haven binnenvaren.

Vermoedelijk tegen 13 uur zullen de eerste vijf schepen de haven kunnen uitvaren. Mogelijk zijn er vanaf de kantooruren terug zeeloodsen beschikbaar voor de Gentse haven.

Langzaamaanactie

De loodsen zetten hun actie rond de pensioenen voort met een langzaamaanactie. Dat zegt Michel Defer van vakbond ACOD. De loodsen zullen na elke beloodsing "volgens het boekje" maximale rusttijden opnemen. Omdat dat voelbaar is in de hele dienstverleningsketen en omdat er ook acties zijn bij andere diensten zoals de verkeersleiding, zal er volgens Defer weinig of geen scheepvaartverkeer zijn.

Vanaf 8 uur dinsdag wordt het werk wel opgestart, maar met acties. Defer noemt het een 'kantoorurenactie': "Vermits men niet wil erkennen dat de mensen onregelmatige en nachtelijke uren werken, werken wij zoals andere ambtenaren van negen - of in ons geval van acht - tot vijf. En 's nachts kruipen we in ons bedje".

Ook acties bij personeel van Maritieme Dienstverlening en Kust

Naast de langzaamaanactie van de loodsen, zijn er nog andere acties tegen de pensioenhervorming bij het personeel van Maritieme Dienstverlening en Kust. Zo wordt er onder meer gestaakt bij de verkeerscentrale in Zeebrugge, die het scheepvaartverkeer opvolgt en begeleidt, en bij de loodscoördinatie. Dat zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom.

Ook bij het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende, het centrale meldpunt voor ongevallen op zee, wordt er volgens de vakbondsman gestaakt, net zoals in de verkeerscentrale van Zeebrugge.

Beperkte activiteit in Zelzate en Zandvliet

In Zelzate en Zandvliet (Antwerpen) zijn er volgens de vakbondsman eveneens stakers, maar is er wel beperkte activiteit. "De rededienst in Vlissingen en de loodsen werken enkel tijdens de kantooruren van acht tot vijf, maar moeten ook worden opgehaald en teruggebracht dus de facto werken ze maar zeer beperkt van 10 tot 15 uur. Bovendien hebben we een overeenkomst met de Nederlandse loodsen: zij beloodsen wel de schepen die aan hen zijn toegewezen, maar niet de schepen die de Vlaamse loodsen normaal begeleiden."

Nog geen overleg met vakbonden
Defer verwacht door de actie weinig of geen trafiek van/naar Antwerpen, Gent en Zeebrugge. "Er liggen op dit moment 45 schepen op zee te wachten en in Antwerpen een 20-tal. De rederijen hebben trouwens veel schepen afgeleid."

De vakbondsman benadrukt dat er nog geen overleg is geweest over de pensioen- en eindeloopbaanproblematiek met de vakbonden. Federaal minister van Pensioen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft maandag wel overlegd met de beroepsvereniging van de loodsen, maar niet met de vakbonden die al het personeel van de betrokken diensten vertegenwoordigen. Met de Vlaamse overheid is er volgens Defer nog geen overleg geweest: "We wachten op een uitnodiging".

Ook Callaerts zegt te wachten op een uitnodiging voor het overleg. Volgens hem zou de actie ook woensdag nog hinder kunnen veroorzaken, omdat ze lang voelbaar zal zijn in diensten waarin in ploegen wordt gewerkt en er in de verschillende ploegen actiebereidheid is.

Akkoord over exclusief federale punten

De Beroepsvereniging van Loodsen meldt intussen dat er wel een akkoord is over exclusief federale punten, maar dat overleg op Vlaams niveau voorlopig uitblijft. Daarom zet ook de beroepsvereniging de acties voort. (Belga/TE/SD)

Onze partners