Loodsen gaan staken tegen pensioenhervorming

10/02/12 om 19:28 - Bijgewerkt om 19:27

De maritieme loodsen gaan staken tegen de 'te weinig bijgestuurde' pensioenhervorming. De Antwerpse haven reageert verbolgen.

Omdat de regering de pensioenen voor de maritieme loodsen amper heeft bijgestuurd, gaat die beroepscategorie volgende week al actievoeren in een aantal Vlaamse havens. Dat blijkt uit een persbericht van ACV Transcom.

"Het personeel van de loods- en verkeersbegeleidingsdiensten op de Westerschelde is bijzonder verbolgen over de magere resultaten van de bijsturing van de federale pensioenhervorming. (...) Het personeel eist een uitbreiding van de lijst van belastende beroepen opgemaakt door de Vlaamse overheid en daaraan gekoppeld het behoud van de bestaande pensioenregelingen", luidt het.

Om die eis kracht bij te zetten werd eerder al een stakingsaanzegging ingediend, die nu ook tot uitvoering zal worden gebracht. Vanaf maandagavond zal het scheepvaartverkeer ernstig verstoord zijn, klinkt het. De hinder zou volgens de christelijke vakbond tot 36 uur kunnen aanslepen.

Antwerpse haven verbolgen

De scheepvaart en andere gebruikers van de Antwerpse haven zijn verbolgen over de aangekondigde stakingsacties door de loodsen. "Voor de derde maal in nauwelijks twee maanden tijd schiet de openbare dienstverlening tekort en wordt de scheepvaart gegijzeld", reageren de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV), de private havenkoepel Alfaport Antwerpen en de Nationale Federatie der Verenigingen van Scheepsagenten en -makelaars (Naves).

'Onbegrijpelijk gebrek aan verantwoordelijkheidszin'

De havengebruikers hebben het over een "onbegrijpelijk gebrek aan verantwoordelijkheidszin" van de loodsen en de vakbonden. "Voor de scheepvaart is het essentieel dat er een betrouwbare, technisch hoogstaande dienstverlening wordt geboden en dit tegen een marktconform tarief. Wij moeten vaststellen dat de betrouwbaarheid van deze openbare dienstverlening in de feiten niet meer gegarandeerd is. Wij stellen dan ook ons huidig standpunt pro een openbaarheid van dienstverlening voor de beloodsing in vraag", stelt directeur-generaal Xavier Van Engelen van ASV en Naves.

'Acties schaden imago haven'

De verenigingen wijzen erop dat de reders, verladers en andere havengebruikers geen betrokken partij zijn in het pensioenconflict, maar wel zware schade lijden. De drie verwijzen voorts naar de scherpe concurrentiestrijd tussen de West-Europese zeehavens. "In het huidige economische klimaat moeten onze havens meer dan ooit competitief zijn, ook op het vlak van beloodsing. Deze acties schaden ons zorgvuldig opgebouwde imago van productieve, kwaliteitsvolle en betrouwbare haven. Dit is ontoelaatbaar", besluit Van Engelen.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen maakte bij de nationale staking nog gewag van een economische schade van een miljoen euro per uur aan toegevoegde waarde, al ging het toen wel om zowel het stilvallen van de industriële activiteit in onder meer de chemiebedrijven als om het stilvallen de goederenbehandeling.

Overzicht acties

ACV Transcom geeft een overzicht van de acties:

In de verkeerscentrale Zeebrugge staken de verkeersleiders vanaf maandag 20 uur tot woensdag 08 uur.

In de verkeerscentrale Zandvliet zal er worden gestaakt vanaf dinsdag 08 uur tot woensdag 08 uur.

Het Maritiem Reddings- en coördinatiecentrum staakt vanaf dinsdag 08 uur tot 20 uur.

Bij de rederdienst van Vlissingen, verantwoordelijk voor het aan en van boord halen van loodsen, wordt er gestaakt vanaf dinsdag 00 tot 07 uur. De loodsen starten daar acties voor onbepaalde tijd waarbij periodes van varen (kantooruren met maximale rust) worden afgewisseld met periodes van niet varen.

De verkeersleider op de brug Zelzate staakt van maandagavond 22 uur tot dinsdag 06 uur. (Belga/SD)

Onze partners