Loodsbrand Wingene opent debat wanpraktijken

© Belga

De loodsbrand in Wingene waarbij twee Poolse chauffeurs omkwamen, wakkert het debat over de penibele situaties van buitenlandse chauffeurs aan. ‘Chauffeurs worden in het weekend soms opgesloten’

Bij een zware loodsbrand in Wingene zijn twee Poolse chauffeurs omgekomen. Dat is vernomen van de burgemeester van Wingene. Hun lichamen werden vanonder het puin gehaald. Bij de brand vielen ook vier gewonden. De Polen werkten voor een transportbedrijf in de buurt en konden overnachten in de loods. Er rijzen vragen over de omstandigheden waarin de Polen woonden. Officieel was er maar één iemand ingeschreven, maar er leefden elf personen.

Twee gewonden zijn overgebracht naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. De twee andere gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Gent en Brugge.

Wooninspectie kreeg geen toegang

Er waren nog voor de brand uitbrak in de loods in Wingene vragen gerezen over de omstandigheden waarin de Polen woonden. De Wooninspectie was vorige week nog naar het pand gestuurd, maar kreeg er geen toegang toe. Dat bevestigt burgemeester Hendrik Verkest.

Volgens de burgemeester bestond het gebouw uit een woning met aangebouwd een oud schrijnwerkersatelier. Officieel was er één iemand ingeschreven, maar er leefden elf personen, allemaal Polen. “Vorige week was de Wooninspectie plus een gemeenteambtenaar er naar toegestuurd, maar kregen ze geen toegang tot het pand”, dixit de burgemeester.

De problematiek van de huisjesmelkerij is volgens de burgemeester iets waar heel wat gemeenten mee te kampen hebben.

Socialistische transportvakbond ‘niet verrast’

Maar ook de slechte situatie van de buitenlandse chauffeurs is goed gekend. De socialistische transportvakbond ABVV-BTB is niet verrast over de gebeurtenissen in Wingene: “We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat dergelijke dingen dreigden te gebeuren”, aldus Frank Moreels, federaal secretaris van de BTB.

Zonder zich te willen uitspreken over dit individueel geval, komt het voor de vakbondsman niet als een verrassing. “Vaak tot altijd leven buitenlandse chauffeurs in ons land in moeilijke omstandigheden, zowel wat comfort als veiligheid betreft”, aldus Moreels.

Buitenlandse chauffeurs in weekend opgesloten

Zo zijn er transportbedrijven die hun buitenlandse chauffeurs – Polen, Slovaken, Roemenen en andere Oost-europeanen – tijdens het weekend gewoon opsluiten. “De chauffeurs werken tijdens de week, rijden in het weekend het bedrijf binnen en moeten er blijven. Dat is goedkoper”.

De BTB heeft de praktijken al herhaaldelijk aangeklaagd in een zwartboek, en aangekaart bij de sociale inspectie. “Die doen wat ze kunnen, maar ze zijn onderbemand. Het gaat vaak ook om moeilijke dossiers, die moeten worden vertaald”. Volgens Moreels is staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) van plan de strijd tegen de wantoestanden op te drijven.

ACV brengt wantoestanden in kaart

Ook truckersvakbond ACV Transcom, bij monde van Katrien Verwimp, algemeen sectorverantwoordelijke wegvervoer van ACV-Transcom, noemt wat in Wingene is gebeurd geen alleenstaand geval. De vakbond zegt van veel plaatsen te weten waar Oost-Europese chauffeurs in het beste geval met 10 tot 15 mensen samenwonen in een huis dat eigendom is van de bedrijfsleider. Anderen wonen samen in containers, waar in het beste geval sanitair aanwezig is. Andere chauffeurs leven gewoon in hun camion.

Nog volgens de vakbond zijn er gevallen bekend van Roemenen die in ons land als chauffeur werken en 300 à 600 euro verdienen, en dan nog eens hun huisvesting moeten betalen aan hun werkgever. De vakbond is dergelijke situaties in kaart aan het brengen, aldus Verwimp.

De federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners (Febetra) reageert dat de bestaande regels moeten worden gevolgd. Volgens de woordvoerster van Febetra, die zich niet uitspreekt over het indiduele geval in Wingene, kunnen toestanden van uitbuiting en het niet respecteren van de regels niet worden getolereerd.

John Crombez: ‘Aanpak is nodig’

“Het is jammer dat zo’n drama’s gebeuren, maar het toont aan dat de aanpak van wantoestanden nodig is. We zijn de wetgeving volop aan het aanpassen. Er was kritiek dat we te streng waren,
maar dit voorval toont aan dat het meer dan nodig is”, zo reageert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.) op de zware loodsbrand in Wingene.

De SP.A’er wijst op de maatregelen die de regering genomen heeft (en aan het nemen is) onder meer rond de aansprakelijkheid van ondernemingen en het aanpakken van schijnzelfstandigheid. Eerder al kondigde de regering extra controles aan om de strijd tegen oneerlijke concurrentie en tegen het overtreden van de sociale wetgeving op te drijven.

Oorzaak brand nog onbekend

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Het parket is ter plaatse. Het vuur moet iets na drie uur zijn ontstaan en toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al door het dak. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content