Lommel neemt afscheid: ‘Dood ben ik pas als jij mij bent vergeten’

‘Laat ons vandaag samen sterk zijn, zoals de kinderen in Zwitserland ook samen sterk waren.’ Dat zei Bart Peeters in Lommel tijdens de afscheidsplechtigheid voor de slachtoffers van het busongeval in Zwitersland.

‘Dat wij jouw ouders en zus mochten zijn, is het dankbaarste wat ons kon overkomen,’ getuigde de moeder van Nicolas tijdens de afscheidsplechtigheid voor de slachtoffers van het busongeval in Lommel. Ouders legden zeer aangrijpende en emotionele getuigenissen af.‘Wij zijn lamgeslagen van verdriet,’ zei een andere ouder. ‘Maar ook blij dat jij onze dochter was en dat je in onze harten verder blijft leven. Wij houden van jou. Super veel.’

Bart Peeters: Alle respect voor moed en sterkte van ouders

‘De kinderen hebben in Zwitserland samen een werkje gemaakt,’ zei Bart Peeters, die op vraag van de ouders de plechtigheid in Lommel leidde. ‘Het ging om een schilderwerkje van al hun handen. Ze noemden het Samen Sterk. Laat ons dat vandaag ook zijn. Samen Sterk.’

Peeters legde er de nadruk op dat de afscheidsplechtigheid van de kinderen in zeer nauw overleg met de ouders van de slachtoffers is georganiseerd. ‘Alle respect voor hun moed en sterkte.’

Peter Vanvelthoven: en toen werd het donker De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven stond de ouders 40 uur lang bij in Zwitserland. ‘Loodzware uren. Onmenselijke uren van vrees, wanhoop, kwaadheid en onmetelijk verdriet.’

“En toen werd het donker”, zei Vanvelthoven. “De lente steekt vandaag zijn neus aan het venster maar aarzelt. Vandaag is er geen plaats voor een nieuw begin. De sneeuw in ons hart laat geen lente toe. De ouders hebben geen afscheid kunnen nemen zonder een laatste keer ‘Ik hou van je’ te zeggen.”

Vanvelthoven zei dat de slachtoffers nooit zullen vergeten worden. Hij citeerde een tekst van Bram Vermeulen:

En als ik dood ben, huil dan maar niet Ik ben niet echt dood Het is het verlangen dat ik achterliet Dood ben ik pas als jij dat bent vergeten Dood ben ik pas als jij mij bent vergeten
Directrice: wat hadden we graag met jullie de toekomst ingestapt
“Wat hadden we graag met jullie de toekomst ingestapt”, zei Nicole Gerits, de directrice van basisschool ’t Stekske”We brachten jullie de bagage van het leven bij. Jullie waren aan het uitgroeien tot jongens en meisjes met persoonlijkheid. Wat waren we graag verder gegaan met jullie. Met jullie samen de toekomst instappen.”

Vrolijke Vrienden
‘Mag het ook even vrolijk zijn?’ vroegen de ouders zich af, ‘zoals de kinderen ook tijdens de skiklassen vrolijk waren. De leden van de kinderraad van Lommel zongen het liedje ‘Vrolijke Vrienden’.

Clouseau zong in Zij aan Zij: Je staat niet allen. Ik waak over jou. Ik wou dat er niets gebeuren kon. Ik zal er altijd zijn.

Duizenden mensen namen in Lommel afscheid van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Iets voor 9 uur stroomden de eerste mensen toe om een laatste groet te brengen.

Onder begeleiding van pianomuziek werden vanaf half 11 alle kisten van de slachtoffers één voor één door militairen naar binnen gedragen. De eerste kist was die van meester Raymond. Daarna volgen de witte kisten van de kinderen.

Elke kist werd gedragen door vier militairen en voorafgegaan door een vijfde militair die een foto van het slachtoffer draagt. De familie begeleidde de kist. Binnen werden alle kisten opgesteld in waaiervorm.

De plechtigheid was geen kerkelijke dienst.

De Souverein biedt plaats aan 5.000 mensen. Het ging vooral om familieleden, vrienden en rechtstreeks betrokken. Buiten volgden nog duizenden mensen de plechtigheid op grote schermen. Velen onder hen hadden witte rouwlintjes opgespeld.

Bart Peeters leidde de ceremonie. Hij deed dat samen met de Lommelse choreograaf Luc Morren.

De families hadden aan de pers gevraagd om geen close ups te maken van rouwende aanwezigen. Aan de mensen in de zaal was gevraagd om geen opnamen te maken.
Bij de prominenten waren de koning en de koningin, de Nederlandse prins Alexander en prinses Maxima, en de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumph. Ook premier Elio Di Rupo en zijn Nederlandse collega Rutte tekenden present, alsook de meeste Belgische ministers en heel wat Belgische en Nederlandse parlementsleden.

Koning Albert groette alle familieleden van de slachtoffers persoonlijk. Hij nam de tijd om hen een hand te geven en iets tegen hen te zeggen.

De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven maakte indruk met zijn getuigenis. Op vraag van de ouders bedankte Bart Peeters Vanvelthoven voor wat hij in Zwiterland en in Lommel voor hen gedaan heeft.

‘Alles moet sereen en waardig verlopen,’ zei Vanvelthoven voor de aanvang van de ceremonie. ‘Deze plechtigheid moet troost bieden aan de getroffen families. Heel de wereld kijkt toe. Hier mag niets fout gaan.

Aan het einde van de afscheidsplechtigheid bedankte Bart Peeters iedereen die ‘het onmogelijke mogelijk gemaakt heeft.’

Terwijl de kisten van de kinderen opnieuw door militairen van Leopoldsburg naar buiten werden gedragen, zong Scala ‘Nothing Else Matters’ van Metallica.

Knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content