Lokale besturen luiden fors alarmbel

27/09/11 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) luidt de alarmbel omdat de financiële situatie van lokale besturen 'onhoudbaar' wordt.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) luidt de alarmbel. Volgens de VVSG wordt de financiële situatie van veel lokale besturen stilaan "onhoudbaar" en zullen de lokale besturen op grote schaal personeel moeten afdanken of de belastingen moeten verhogen om het hoofd boven water te houden.

De VVSG maakte zich eerder al openlijk zorgen over de financiële draagkracht van de lokale besturen. Maar ook al is het niet de eerste keer, dit keer klinkt de noodkreet luid en duidelijk. "De financiële situatie van de lokale besturen in Vlaanderen gaat snel en drastisch achteruit", zo stellen Luc Martens en Mark Suykens, respectievelijk voorzitter en directeur van de VVSG, in een gezamenlijke mededeling.

Pensioenen ambtenaren

De VVSG ziet verschillende oorzaken voor die financiële onheilstijdingen. Zo is er de herziening van de financiering van de pensioenen voor vastbenoemde ambtenaren. Volgens de VVSG zullen vooral de gemeenten opdraaien voor die hervorming en is er sprake van een meerkost voor de lokale besturen van 70 miljoen euro per jaar.

VVSG: 'Situatie is onhoudbaar'

Daarnaast zien de gemeenten ook hun energiedividenden dalen en is er sprake van financiële onzekerheid rond de Gemeentelijke Holding. Het wordt voor de lokale besturen ook steeds moeilijker om leningen voor lange termijn aan te gaan. De verkorting van de gemiddelde leningsduur heeft ook een budgettaire impact, legt de VVSG uit.

De VVSG noemt de situatie simpelweg "onhoudbaar". "Lokale besturen zullen snoeien in het werknemersbestand, hun belastingen verhogen en broodnodige investeringen uitstellen", zo staat dinsdag te lezen in een persbericht, aldus Martens en Suykens. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners