Lode Vereeck (LDD): 'Ik zou mijn werk graag voortzetten'

14/02/12 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

In de peilingen is Libertair Direct Democratisch (LDD) bijna tot het nulpunt gezakt. En toch manifesteert LDD'er Lode Vereeck zich in het Vlaams Parlement als een mondig en stilaan gezagsvol volksvertegenwoordiger.

Lode Vereeck (LDD): 'Ik zou mijn werk graag voortzetten'

© Filip Van Roe

Vereeck: 'Men noemt me weleens een onderzoeksparlementslid, en daar kan ik mee leven. Maar ik speel de man niet. Als fractieleider van LDD ben ik trots dat we onze oppositie altijd inhoudelijk stofferen. Ik heb Ingrid Lieten (SP.A) ontzettend zwaar aangepakt rond haar plannen met i-Cleartech (een in Limburg te vestigen overheidsdienst voor de sector van de schone-energietechnologie, nvdr.). Dat ging hard tegen hard, maar het bleef altijd 'politiek'.

Die strijd had ook een persoonlijke kant: de Limburgse LDD-lijsttrekker die inbeukte op de Limburgse SP.A-minister.

Vereeck: Wie minister is, maakt mij niet uit. Ik ben al hard geweest voor Ingrid Lieten maar ook voor Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA). Ik was dan ook diep ontgoocheld dat de omgekeerde indruk was ontstaan nadat ik Muyters in de problemen had gebracht met die mail van zijn kabinetsmedewerker. Bart De Wever (N-VA) zei in TerZake dat ik Muyters persoonlijk viseerde. Waarom zou ik? Muyters is een aangename man. Mijn kritiek op hem was hard maar terecht. Die verdediging was erg zwak. Die was niet inhoudelijk maar persoonlijk: 'Ze hebben de pik op onze sterspeler.' Dat is natuurlijk niet zo.

De mail werd u bezorgd door ex-N-VA'er Bas Luyten. Natuurlijk was die vooral uit op wraak.

Vereeck: Voor mij primeert de inhoud van die mail, zijn relevantie ook. De auteur was een kabinetsmedewerker van N-VA-minister Muyters; de geadresseerde een parlementsmedewerker van N-VA-fractieleider Kris Van Dijck. Luyten stond slechts in cc, als medewerker van Jan Peumans. De inhoud had dus niets met de persoon van Luyten te maken, maar toont hoe een minister, een fractieleider en een parlementsvoorzitter de violen stemden. Is dat politiek niet relevant? Als Muyters nu al zo emotioneel reageert, zal hij nog veel moeilijke momenten hebben.

Ik heb het ook al mogen ervaren: politiek is niet voor watjes. Het gaat er hard toe. Tijdens een van mijn eerste tussenkomsten onderbrak een collega mij. Met luide stem: 'Meneer Vereeck, uw cijfers kloppen niet!' Ik schrok me een beroerte. Uitgerekend ik, de academicus, had een inhoudelijke fout gemaakt? Zelfs bij mijn eigen fractie voelde ik enige scepsis: de nieuwe fractieleider moest het blijkbaar nog leren. Na het debat stapte ik op die man toe: 'Ik heb mijn cijfers nochtans geverifieerd. Vanwaar komen uw gegevens?' Weet u wat zijn reactie was? Een brede glimlach: 'Debattechniek.' Mijn cijfers waren dus juist, maar hij probeerde mij uit mijn lood te slaan. Toen lukte dat nog.

Dat werk rendeert. Lode Vereeck wordt gezien, ook door de andere partijen. Terwijl uw partij volgens alle peilingen volstrekt kansloos lijkt om nog maar één zetel te behalen. Bent u zich ervan bewust dat u zich in de kijker werkt?

Vereeck: Pas sinds Kerstmis stellen journalisten me die vraag. Dat is blijkbaar het gevolg van mijn optreden in het Vlaams Parlement. Het is niet de bedoeling ervan. En we kunnen maar hopen dat de kiezer ziet dat LDD goed werk aflevert. Hoe dat bij de Vlaamse verkiezingen van 2014 moet, houdt mij nu niet bezig. Maar ik zou mijn werk wel graag voortzetten. (WP)

Lees meer over:

Onze partners