Lode Vereeck: 'Geen bonussen bij banken met overheidssteun'

06/01/12 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Lode Vereeck, Vlaams parlementslid voor oppositiepartij LDD, roept zijn collega's in het halfrond op om snel een resolutie goed te keuren die ervoor moet zorgen dat banken die van overheidssteun genieten geen bonussen uitkeren aan hun topmanagement.

Lode Vereeck: 'Geen bonussen bij banken met overheidssteun'

© Belga

Dat doet hij naar aanleiding van het nieuws dat 'restbank' Dexia nv zijn Belgische personeelsleden een bonus uitkeert, ondanks het rampjaar dat Dexia achter de rug heeft en de staatssteun die de groep moet rechthouden. Vereeck diende zijn resolutie al in mei vorig jaar een eerste keer in.

Overheid als waakhond

Nu Dexia alweer "een slecht signaal geeft", vraagt de LDD'er om de resolutie - die intussen "kamerbrede" steun geniet - snel goed te keuren. De resolutie vraagt dat de Vlaamse overheid er in de financiële instellingen waar ze vertegenwoordigers heeft (omdat ze die ondersteunt) over zou waken dat "het topmanagement van deze bedrijven geen bonussen ontvangt zolang de overheidssteun niet volledig is terugbetaald door de betrokken partijen". De beperking van de bonussen mag weliswaar niet leiden tot een verhoging van de vaste vergoeding.

Ten tweede moet de Vlaamse regering er via haar vertegenwoordigers in de financiële instellingen voor zorgen dat de niet-uitvoerende bestuurders geen aandelengerelateerde verloning krijgen zolang de overheidssteun niet teruggestort is. Ook moet de Vlaamse regering er bij de federale regering op aandringen het federale juridische kader verder aan te spannen. "Het is immers het federale niveau dat juridisch kan vastleggen wat financiële instellingen al dan niet mogen doen", luidt het.

Sp.a: 'bonussen zijn onaanvaardbaar'

Ook vanuit socialistische hoek komt er kritiek op de bonussen bij Dexia. Sp.a-Kamerleden Dirk Van Der Maelen en Bruno Tuybens willen CEO Pierre Mariani van Dexia naar de Dexiacommissie sommeren om uitleg te geven over de vergoedingen voor het topkader van de restbank.

Sp.a vindt het absoluut onaanvaardbaar dat de topkaderleden van Dexia na een rampzalig jaar opnieuw een bonus krijgen. "Het is hallucinant dat de directie van Dexia Holding het aandurft om hier een budget voor vrij te maken", stellen Van Der Maelen en Tuybens.

De socialisten herinneren eraan dat de directie mee verantwoordelijk is voor de ondergang van Dexia en voor de gigantische waarborg van de Belgische staat. "Bonussen tot 45.000 euro uitkeren op een moment dat de restbank wordt rechtgehouden door de belastingbetaler tart elke verbeelding. Dat de toezichthouder die bonussen laat passeren ook. De graaicultuur en de wereldvreemdheid van de financiële sector blijven bijzonder hardnekkig".

De sp.a-Kamerleden zullen minister van Financiën Steven Vanackere om uitleg vragen en willen maandag Mariani aan de tand voelen in de Dexiacommissie. "Het toeval wil dat de drie vakbonden die dag tekst en uitleg komen geven over de ondergang van Dexia. De ideale gelegenheid om Mariani te horen over de bonussen en duidelijke afspraken te maken over de vergoedingen voor de topmensen van de restbank". Sp.a vindt het tenslotte een goed signaal dat Dexia Bank België zich distantieert van de restbank.

N-VA

Ook N-VA wil meer uitleg bij de beslissing. De N-VA-Kamerfractie wil dat voorzitter Jean-Luc Dehaene van de raad van bestuur van Dexia in de Dexiacommissie uitleg komt verschaffen over de bonussen voor 2011 die worden toegekend aan topkaderleden van de restbank. "Als Belg, als goed geplaatste, moet hij uitleg geven", zo liet de fractie vrijdagmiddag bij monde van de woordvoerster weten. (Belga/RDM)Lees meer over:

Onze partners