Lode Aerts wordt nieuwe bisschop van Brugge

05/10/16 om 11:24 - Bijgewerkt om 18:08

Kanunnik Lode Aerts wordt de nieuwe bisschop van Brugge. De 57-jarige Aerts, afkomstig uit Geraardsbergen, was nog maar sinds augustus van dit jaar aangesteld als deken van de stad Gent.

Lode Aerts wordt nieuwe bisschop van Brugge

© Reuters

Een Oost-Vlaming komt dus aan het hoofd van de katholieke Kerk in de provincie West-Vlaanderen. Lode Aerts is woensdagmiddag in de Guimardstraat, op het hoofdkwartier van de Bisschoppenconferentie, voorgesteld door aartsbisschop Jozef De Kesel, zijn voorganger als bisschop van Brugge. De paus zal om 12.00 uur de benoeming officieel bekendmaken.

Lode Aerts vatte in 1977 de studie filosofie aan het seminarie van Gent aan. Na het behalen van zijn diploma ging hij theologie studeren aan het seminarie van Gent. Op 7 juli 1984 werd hij tot priester gewijd. Hij behaalde ook een doctoraatstitel in de Bijbelwetenschappen in 1988 aan de pauselijke universiteit Gregoriana.

Van 1988 tot 1992 was Lode Aerts professor filosofie aan het seminarie van Gent. Van 1992 tot 2002 doceerde hij als professor dogmatische theologie en was hij geestelijk directeur van het seminarie van Gent. In dezelfde periode was hij eveneens bisschoppelijk vicaris voor de jongerenpastoraal en van 2002 tot op heden is hij bisschoppelijk vicaris voor de kerkelijke roepingen, opleiding en vorming. Sinds 2002 is Aerts aangesteld als titulair kanunnik van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Nog maar pas sinds augustus van dit jaar was hij deken van de stad Gent.

Lode Aerts heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. Zijn bijzondere belangstelling voor jongerenpastoraal, roepingen, opleiding en vorming van jonge seminaristen blijkt onder meer uit het boek 'Nieuwkomers bij de bron. Als de Kerk naar jongeren luistert' uit 2003.

(Belga/SK)

Onze partners