LIVESTREAM: Stemming euthanasie bij minderjarigen

13/02/14 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Deze namiddag kan uw vanaf 16.45 uur live de stemming volgen in de plenaire Kamer van het wetsontwerp dat de euthanasiewetgeving uitbreidt naar wilsbekwame minderjarigen.

LIVESTREAM: Stemming euthanasie bij minderjarigen

© Belga

Concreet wordt de bestaande euthanasiewet uitgebreid tot wilsbekwame minderjarigen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Bij niet-ontvoogde minderjarigen is het advies nodig van een jeugdpsychiater of psycholoog. De ouders of wettelijke vertegenwoordigers moeten hun akkoord geven over het verzoek van een minderjarige patiënt.

De tekst kreeg eerst groen licht in de Senaat en passeerde nadien ongewijzigd de bevoegde Kamercommissie. Dat gebeurde wel telkens met een wisselmeerderheid. Meerderheidspartijen CD&V en cdH zijn immers tegen de uitbreiding gekant. N-VA en de groenen steunden het wetsontwerp wel.

Het is in de plenaire vergadering wel uitkijken naar het individuele stemgedrag binnen de verschillende partijen. Bij de Vlaamsnationalisten zal elk Kamerlid vrij beslissen bij de stemming, terwijl bij de Franstalige liberalen Marie-Christine Marghem in commissie tegenstemde. Niemand lijkt er echter aan te twijfelen dat het ontwerp finaal groen licht zal krijgen.

Lees meer over:

Onze partners