Linkse politici tweeten niet meer dan rechtse

11/06/13 om 17:08 - Bijgewerkt om 17:08

Linkse politici tweeten niet meer dan rechtse politici en politici uit de oppositie tweeten niet meer dan leden van de meerderheid.

Linkse politici tweeten niet meer dan rechtse politici. En Vlaamse politici gebruiken Twitter vooral om eigen boodschappen te verspreiden en minder om in dialoog te gaan met anderen. Dat staat te lezen in de masterproef "Vlaamse politici op Twitter" van Robbe Van Lier, student aan de Universiteit Hasselt.

Van Lier onderzocht het gedrag van 157 Vlaamse politici op Twitter. Hij screende daarbij meer dan 5.000 tweets tijdens twee specifieke periodes, met name een verkiezingsperiode (twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 12 oktober 2012) en een niet-verkiezingsperiode (25 februari tot en met 10 maart 2013).

VerkiezingenIn de resultaten worden een aantal verwachtingen bevestigd, maar er sneuvelen ook een aantal hypotheses. Zo kloppen de verwachtingen dat Vlaamse politici meer tweeten tijdens verkiezingsperiodes en dat jongere politici meer tweeten dan oudere.

Vlaamse politici blijken twitter ook vooral te gebruiken als medium voor het verspreiden van hun eigen boodschappen en niet zozeer als een manier om in dialoog te gaan met anderen.

Oppositie

Andere resultaten zijn meer verrassend of in tegenspraak met eerder onderzoek. Zo blijken politici uit de oppositie niet opvallend meer te tweeten dan leden uit de meerderheid. En in tegenstelling met conclusies uit buitenlands onderzoek blijken linkse politici niet meer gebruik te maken van Twitter dan rechtse politici.

Traditioneel wordt gedacht dat linkse, progressieve politici meer bereid zijn om via Twitter in gesprek te gaan dan politici van andere strekkingen. Maar in Vlaanderen blijkt dat onderscheid tussen linkse en rechtse politici niet te bestaan.

Technologie

"Een mogelijke verklaring is dat rechtse politici zich intussen ook eigen hebben gemaakt aan de nieuwe technologie die twitter is (of beter 'was'). Het is mogelijk dat linkse politici wel vroeger actief waren op de micro-blogging service, maar dat de rechtse politici intussen ook op de trein gesprongen zijn", aldus Van Lier. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners