'Links moet opnieuw tegengas durven geven' (Philippe Moureaux)

04/06/13 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Gewezen PS-kopstuk Philippe Moureaux wil met zijn nieuwe denktank Germinal nadenken over een nieuwe, radicale koers voor de linkerzijde.

'Links moet opnieuw tegengas durven geven' (Philippe Moureaux)

© ImageGlobe

'Het mag paradoxaal klinken, maar hoe ouder ik word, hoe strijdlustiger ook,' zegt Philippe Moureaux (74) aan de telefoon. De oud-burgemeester van Molenbeek en jarenlang sterke man van de Brusselse PS, werd in zijn partij ook weleens de laatste marxist genoemd. De analyses en het wereldbeeld van Karl Marx vormen ook het vertrekpunt van de linkse denktank Germinal die Moureaux deze week boven de doopvont houdt.

Sinds hij burgemeester af is, heeft Philippe Moureaux opnieuw tijd om te lezen en na te denken. 'Wat ik vandaag zie gebeuren, maakt me woest,' zegt hij. 'De linkerzijde moet zich dringend over haar toekomst gaan bezinnen. De marxistische bewijslast is overweldigend. Je moet het denken van Marx natuurlijk naar deze tijd transponeren, maar de basismechanismen - de tegenstellig tussen arbeid en kapitaal, de klassenstrijd tussen haves en have nots - zijn nog altijd aan het werk. De geschiedenis is helemaal niet ten einde. Het internationale kapitalisme en de financiële markten zijn voor onze ogen in elkaar gestort, maar op het vlak van de politieke actie weigert de linkerzijde daaruit de politieke gevolgen te trekken. Men ontkent de realiteit.'

Moureaux zou willen dat links weer moed aan de dag legt en opnieuw een grote protestbeweging wordt, met maatschappelijke gelijkheid als voornaamste doel. Een moderne linkse partij is volgens Moureaux 'precies het tegenovergestelde' van wat vaak wordt gezegd. 'We moeten het kapitalisme juist verwerpen, in plaats van het kritiekloos te omarmen.' Zeker nu de kapitalisten steeds hardvochtiger worden en de rijken steeds arroganter, aldus Moureaux, moet links opnieuw tegengas durven te geven. (HR)

Het volledige interview met Philippe Moureaux leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners