'Limiet onderzoeks- en bijzondere commissies is bereikt' (Reynders)

26/03/12 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

We zitten aan de limieten van onderzoeks- of bijzondere commissies, zegt Didier Reynders, een van de hoofdrolspelers in de Dexia-affaire.

'Limiet onderzoeks- en bijzondere commissies is bereikt' (Reynders)

© Belga

We zitten aan de limieten van onderzoeks- of bijzondere commissies. Dat heeft MR-vicepremier en gewezen minister van Financiën Didier Reynders in "De Ochtend" gezegd. De liberaal ziet meer heil in een onafhankelijk onderzoek door experten en een politiek debat achteraf.

Mening was vooraf al gevormd

Reynders is een van de hoofdrolspelers in de Dexia-affaire. Hij was zowel in 2008 als bij de ontmanteling van Dexia vorig jaar minister van Financiën. Naar aanleiding van het rapport van de bijzondere Dexiacommissie haalde hij uit naar commissieleden die vooraf al een mening hebben gevormd en daaraan blijven vasthouden, wat er tijdens de werkzaamheden ook gebeurt. "Dat was hier bijna belachelijk", luidde het met een verwijzing naar de oppositie en SP.A'er Dirk Van der Maelen.

Dergelijke commissies stoten dan ook op hun grenzen, meent Reynders. Hij vindt dat een politiek debat of een commissie in de toekomst er maar mag komen nadat experten op een onafhankelijke manier de zaak hebben uitgespit.

Of er gerechtelijk vervolg moet komen op het dossier? Daar moet het gerecht zich in alle onafhankelijkheid over uitspreken, klonk het.

Dexia moet faire prijs betalen voor waarborg

Wat Dexia betreft benadrukt de huidige minister van Buitenlandse Zaken dat de bank een "faire" prijs moet betalen voor de waarborg die België biedt. Afgelopen weekend dreigde Dexia-topman Pierre Mariani met een faillissement indien zijn bank meer dan de momenteel bijna gratis garanties moet ophoesten.

Reynders beklemtoonde dat het niet meer dan normaal is dat dit voor de staat een correcte opbrengst oplevert. Hij voegde er overigens aan toe dat ons land tot nu toe meer heeft verdiend aan de banken dan het ons aan garanties heeft gekost.

Reynders herhaalde tot slot nog dat de waarborgen die ARCO en Ethias destijds kregen, geen goed idee waren. "Ik heb dat altijd gezegd", verklaarde hij, eraan toevoegend dat het om een politiek compromis ging. Hij zinspeelde zo op de politieke eisen terzake van CD&V (voor ARCO) en PS (voor Ethias). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners