Lijst Dedecker wil pensioen na 40-jarige loopbaan

09/06/10 om 18:17 - Bijgewerkt om 18:17

Dat staat in het pensioenplan van de partij. Vervroegde uittreding wordt financieel bestraft.

Lijst Dedecker wil dat iedereen die 40 jaar voltijds heeft gewerkt een volwaardig en welvaartsvast wettelijk pensioen krijgt uitbetaald. Dat staat in het pensioenplan van de partij dat woensdag is voorgesteld door Lode Vereeck, op 13 juni lijsttrekker op de Limburgse Kamerlijst. Het stelsel van brugpensioen zou moeten uitdoven.

Wie begint te werken op zijn 18de kan stoppen op zijn 58ste,
wie begonnen is op zijn 25ste moet werken tot zijn 65ste voor een volledig pensioen, zo wil LDD.

Vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt wordt financieel bestraft. De partij pleit voor minder pensioen voor wie minder werkt dan
40 jaar.

Voorts wil de partij dat het brugpensioen uitdooft en uiteindelijk ophoudt te bestaan. Als we de kosten van de vergrijzing willen opvangen, moeten we met zijn allen langer aan de slag blijven. Zolang we via brugpensioen vervroegd uittreden belonen in plaats van bestraffen zal dat niet lukken, aldus de partij.

Ook pleit Lijst Dedecker voor een overheveling van het pensioenbeleid naar de deelstaten. Want als een deelstaat er momenteel in slaagt om oudere werklozen te activeren, komen de baten (minder uitkeringen, meer bijdragen) ten goede aan de federale sociale zekerheid, aldus de partij.

Voor LDD moet de tweede pensioenpijler worden veralgemeend. De partij voorziet een verplichte deelname. Ook de derde pijler moet verder fiscaal worden aangemoedigd. Maar als een vlaktaks
wordt ingevoerd (waar de partij voorstander van is) valt de belastingvermindering voor dit individueel pensioensparen weg.

Onze partners