Lieten pleit voor jongerenzender op VRT

14/12/10 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

De minister van Media ziet meer heil in een analoge kinder- en jongerenzender dan in digitale pluskanalen.

Lieten pleit voor jongerenzender op VRT

© Belga

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) stelt het voortbestaan van de plusprogramma's (één+, Canvas+...) op de VRT in vraag. In plaats van digitale pluskanalen ziet Lieten meer heil in het uitbouwen van een analoge, volwaardige kinder- en jongerenzender.

Dat heeft ze dinsdagavond gezegd tijdens een lezing aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) waarin ze haar visienota over de toekomst van de VRT voorstelde.

Lieten stelt vast dat tieners vanaf 20 uur massaal uitwijken naar private themakanalen waar ze een aanbod vinden dat nauwer aansluit bij hun leefwereld, waarin muziek, film en gaming erg belangrijk zijn.

'Voor tieners is er op de VRT zo goed als niets te beleven. Wat de VRT met Ketnet voor kinderen heeft gedaan, moet de VRT ook doen voor jongeren', aldus de mediaminister. Volgens haar moet de openbare omroep er voor iedereen zijn, dus evenveel voor mensen die geen digitaal abonnement hebben.

'Keuzes maken'

Lieten zei dat de VRT niet aan besparingen ontsnapt, maar dat ze geen krimpscenario wil voor de openbare omroep. Maar dan zullen er wel duidelijke keuzes gemaakt moeten worden.

Zelf wil Lieten meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en
buitenlandverslaggeving. 'Een gebrek aan middelen kan niet altijd ingeroepen worden om te verklaren waarom diepgravende journalistiek of slow journalism maar weinig in het aanbod voorkomt. De VRT beschikt over de grootste redactie van het land en heeft daarom ook een grote verantwoordelijkheid'.

Lieten herhaalde dat ze duidelijke streefcijfers voor het aantal vrouwen, allochtonen, ouderen, jongeren, mensen in armoede en mensen met een handicap in de beheersovereenkomst wil verankeren.

Lees meer over:

Onze partners