Lieten neemt bij SP.A plaats in van Vandenbroucke

Frank Vandenbroucke, aftredend Vlaams viceminister-president en minister van Onderwijs en Werk, keert niet terug in de nieuwe Vlaamse regering. Ingrid Lieten wordt viceminister-president.

Frank Vandenbroucke zal namens de SP.A niet in de nieuwe Vlaamse regering zetelen. Ingrid Lieten, directeur-generaal van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, wordt in zijn plaats viceminister-president. Dat heeft de SP.A in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. De twee andere socialistische ministers worden Freya Van den Bossche en Pascal Smet.

Voor aanvang van het SP.A-congres dat groen licht gaf voor regeringsdeelname had West-Vlaams lijsttrekker John Crombez bevestigd dat de positie van aftredend viceminister-president en minister van Onderwijs en Werk Frank Vandenbroucke bij de partijtop ter discussie stond, zoals Knack eerder schreef.

Crombez, de ‘coming man’ bij de SP.A en medeonderhandelaar van het regeerakkoord, zei dat Vandenbroucke ‘lastig’ heeft gedaan tijdens de onderhandelingen, ook voor voorzitster Gennez.

‘Niemand is een heilig huisje. Caroline Gennez zal voor de ploeg gaan die het best is voor de partij. Als het het beste is voor de partij zonder Frank, dan is dat zo. Dit gaat niet over één persoon’, zo luidde het.

Lieten wordt nummer één SP.A in Vlaamse regering

De plaats van Vandenbroucke als viceminister-president in de Vlaamse regering wordt ingenomen door Ingrid Lieten (45), die sinds 2002 directeur-generaal is van De Lijn.

Lieten begon haar loopbaan als advocaat aan de balie in Brussel en Hasselt. Na functies bij de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (kaderlid), de gemeente Maasmechelen (gemeentesecretaris) en de Limburgse Reconversiemaatschappij (algemeen secretaris) werd ze op 1 januari 2002 directeur-generaal van De Lijn.

Door het weekblad Trends werd ze verschillende jaren op rij uitgeroepen tot machtigste zakenvrouw van Vlaanderen.

Naast Lieten wordt Freya Van den Bossche (34) Vlaams minister. Van den Bossche was vicepremier en minister van Begroting in de paarse regering Verhofstadt II.

Voordien was ze minister van Werk en Consumentenzaken in die federale regering. In haar beginperiode als federaal minister had ze de bevoegdheden Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame Ontwikkeling.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 werd ze schepen van Onderwijs in Gent.

Bij de Vlaamse parlementsverkiezingen op 7 juni 2009 was Van den Bossche lijsttrekker in Oost-Vlaanderen.

Ook Pascal Smet (41) zal namens SP.A deel uitmaken van de Vlaamse regering. Smet wordt de verplichte minister uit Brussel in de Vlaamse regering nadat was afgesproken dat de SP.A die zou leveren. De keuze viel op hem en niet op Bert Anciaux.

Smet is minister van Mobiliteit en Openbare Werken in de aftredende Brusselse regering. Maar de Vlaamse socialisten vallen uit de boot in de nieuwe regering vermits Open VLD, CD&V en Groen! coalitiegesprekken zijn gestart over een Vlaamse meerderheid in het Brussels gewest.

Tussen september 2003 en juli 2004 was Smet staatssecretaris in de Brusselse regering, onder meer belast met Mobiliteit en Ambtenarenzaken.

Hij was ook voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Tussen 2001 en 2003 was Smet Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content