Lieten: 'Loonkostendebat is misleidend'

01/05/12 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

Op haar 1 mei-toespraak pleitte sp.a-viceminister-president Ingrid Lieten ervoor om de lasten op arbeid voor een deel te verschuiven naar lasten op kapitaal.

Lieten: 'Loonkostendebat is misleidend'

© Belga

"Laten we het loondebat eerlijker voeren en niet meer meegaan in het casinokapitalisme met zijn ongelooflijke arrogantie", zei het Limburgse sp.a-kopstuk. Lieten hield haar toespraak in een groen kleedje, een vingerwijzing naar het kartel dat de Limburgse socialisten met de groenen sloten voor de provincieraadsverkiezingen later dit jaar.

Inhoudelijk ging haar toespraak vooral over het loonkostendebat, dat volgens haar volledig ontspoort. "De werkgevers en de rechtse partijen vertellen altijd hetzelfde verhaal als een bedrijf afslankt of sluit: het is de fout van de té hoge lonen of van de indexering. Dat is een verkeerde voorstelling van de feiten. België heeft een hoge loonkost per uur, maar het heeft ook de hoogste arbeidsproductiviteit. Een auto wordt in België nog altijd goedkoper gemaakt dan in Duitsland", zei Lieten.

De lonen doen dalen zou volgens Lieten de economie schaden. "Hoge lonen betekent welvaart. Elke zelfstandige zal je vertellen dat zijn winkel pas goed draait als de mensen geld over hebben om te kopen". Dat het verschil tussen loonkost en nettoloon in ons land zo hoog is, komt volgens Lieten door een "compleet scheefgegroeid neoliberaal belastingmodel". "We zien in de VS en het Verenigd Koninkrijk wat dat heeft aangericht". Dat beleid nog radicaler voeren zal ten koste gaan van de middenklasse, zei Lieten.

De sp.a-minister verwees naar de bonus van 136 miljoen euro die AB Inbev-baas Carlos Brito opstreek. "Daarvoor moet een arbeider in de brouwerij meer dan 5.200 jaar werken. Als ik dat hoor, keert mijn maag". De echte uitdaging om de concurrentiekracht van de bedrijven te verhogen ligt volgens Lieten in innovatie. "Onze bedrijven moeten nieuwe producten en diensten uitvinden en op de markt brengen, om zo de internationale markten te veroveren". Peter Vanvelthoven, de sp.a-burgemeester van Lommel, haalde in zijn speech uit naar Patrick De Maseneire, de topman van uitzendbedrijf Adecco. Die verdient 3,2 miljoen euro per jaar en pleitte ervoor om het vakantiegeld en de dertiende maand af te schaffen. Tegelijkertijd vond hij dat bedrijven België beter zouden verlaten. "Misschien moeten de vakbonden maar eens oproepen om geen Adecco meer in hun bedrijven toe te laten. Dan kan Adecco België inderdaad verlaten". (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners