Liesbeth Homans vestigt record: Pakket bevoegdheden nog nooit zo groot

24/07/14 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

N-VA-politica Liesbeth Homans vestigt een nieuw record in de Vlaamse regering. Nog nooit had een minister zo veel beleidsdomeinen in zijn of haar portefeuille.

Liesbeth Homans vestigt record: Pakket bevoegdheden nog nooit zo groot

Liesbeth Homans © BELGA

De toekomstige Vlaamse minister Liesbeth Homans (N-VA) vestigt een nieuw record. Nog nooit had een minister zo veel beleidsdomeinen in zijn of haar portefeuille, schrijft Gazet van Antwerpen. Niet alleen neemt Homans Binnenlands Bestuur, Wonen, Bestuurszaken en Stedenbeleid voor haar rekening. Ook Armoede, Inburgering, Gelijke Kansen en Sociale Economie vallen onder haar verantwoordelijkheid.

"Ik ben de enige minister die uit een grote stad komt en bovendien is het vooral een sociaal pakket dat goed aansluit op mijn ervaringen in Antwerpen. Het is dus logisch dat de verschillende taken bij mij werden ondergebracht", reageert ze.

Oosterweel

In de krant wordt Homans 'de stem van de Vlaamse steden', genoemd. Het regeerakkoord is naar verluidt erg gunstig voor Vlaamse steden. "Doordat de provincies grondig worden hervormd krijgen stadsbesturen een heleboel verantwoordelijkheden overgeheveld", verduidelijkt Homans. "Concreet worden provincieleden en gedeputeerden gehalveerd. En steden met meer als 200.000 inwoners zoals Antwerpen en Gent worden helemaal 'provincievrij."

Over het Oosterweeldossier wilde Homans, net als haar andere collega's, niet veel kwijt. In het regeerakkoord staat 'We voeren de beslissing uit van de vorige Vlaamse regering', wat dus neerkomt op tunnels op het BAM-tracé. Over de extra investering van 352 miljoen euro voor het onderzoek naar de overkapping van Ring, zoals Open VLD wenste, staat niets in het akkoord. "Die investering behoort tot de informele afspraken die wel degelijk zijn gemaakt", aldus Homans. (AVE)

Onze partners