Liesbeth Homans: 'Stop al die haatdragende kritiek'

20/02/13 om 20:20 - Bijgewerkt om 20:20

Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) reageert ontstemd op de kritiek van de jongste dagen op de manier waarop het OCMW met de verdeling van aidsremmers aan "illegalen" omgaat.

Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) reageert ontstemd op de kritiek van de jongste dagen op de manier waarop het OCMW met de verdeling van aidsremmers aan "illegalen" omgaat. Volgens haar is het Antwerps OCMW in sommige gevallen net milder dan de federale wetgeving. Homans vraagt dan ook de "opzettelijk foutieve, al dan niet haatdragende communicatie te stoppen".

Feitelijke analyse

Na scherpe kritiek van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS), Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) en de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a), stuurde Homans een "feitelijke analyse van het beleid" uit. Daarin benadrukt ze dat het OCMW zich nooit uitspreekt over de urgentie van medische hulp voor buitenlanders die het bevel kregen ons grondgebied te verlaten. "Dat doet de arts."

Attest van urgentie

Het attest van urgentie is echter wel noodzakelijk opdat de federale overheid de kosten zou terugbetalen. Is dat er niet, dan draait het OCMW zelf op voor de tussenkomst. Bovendien moet ook aan andere criteria voldaan zijn, vervolgt Homans. Zo mag de betrokkene bijvoorbeeld ook "geen ziekteverzekering hebben in het land van herkomst die hier nog geldig is, enzovoort".

Sociaal onderzoek

"De bewering dat federaal sowieso alles terugbetaalt, klopt dus niet." Aan de hand van een sociaal onderzoek gaat het OCMW daarom "verplicht" na of de betrokkene behoeftig is. Wordt vastgesteld dat die bijvoorbeeld samenleeft met iemand met een goed inkomen, dan betaalt het OCMW de aidsremmers of andere medische hulp ook met doktersattest niet terug.

MinderjarigenToch komt het Antwerps OCMW ook bij gebrek aan attest soms nog tussen, beklemtoont Homans voorts. Vorig jaar ging het om ruim 256.000 euro. Is bijvoorbeeld sprake van gewelddelicten, of dreigt de verzorging van minderjarigen in het gedrang te komen, dan neemt het Antwerps OCMW wel degelijk de kosten op zich.

Dat sommige criticasters nu pleiten om van die individuele aanpak af te stappen en alles te veralgemenen, "is pas inhumaan en in het nadeel van sommige illegalen die nu toch (onterecht) hulp krijgen", kaatst Homans de bal terug. Ze vraagt "een minimum aan respect voor de waarheid" wanneer het om "zulk gevoelige onderwerpen gaat". (Belga/EE)

Onze partners