Liesbeth Homans: ‘Ik vind het heel jammer dat van armoede een politiek spel wordt gemaakt’

Liesbeth Homans © Belga
Niels Saelens
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vlaams minister van Armoedebestrijding, Liesbeth Homans betreurt dat armoede een politiek spel is geworden. “Elke partij zou moeten strijden om meer mensen uit de armoede te krijgen”, zegt Homans.

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) heeft deze week drie maatregelen getroffen tegen de armoede in Vlaanderen. Maar ze krijgt hier heel wat kritiek op. Onder meer Netwerk Tegen Armoede stelde afgelopen week vast “dat mensen in armoede om de oren worden geslagen met besparingen en dat Homans nog steeds geen werk heeft gemaakt van de aangekondigde sociale correcties.”

Ook oppositiepartijen Groen en SP.A hekelen het ‘armoedebestrijdingsplan’ van Homans. Volgens Groen zijn het goede initiatieven, maar beperken ze zich tot symptoombestrijding. SP.A reageert veel scherper: “Homans roept heel luid om te verbergen dat haar Actieplan niets om het lijf heeft.”

“Ik ga armoede niet uit de wereld helpen”

In de zevende dag zegt Homans dat ze nooit beweerd heeft dat haar maatregelen armoede uit de wereld gaan helpen.

“Het bestrijden van armoede is een horizontale bevoegdheid van de Vlaamse regering, dat gaat over onderwijs en welzijn, maar ook werk. Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat de beste maatregel om uit armoede te geraken, of er nooit in terecht te komen, het halen van een inkomen uit arbeid is”, zegt de Vlaamse minister.

Homans haalt ook aan dat het de eerste keer is sinds de socialisten niet deelnemen aan de federale regering dat het leefloon zal worden opgetrokken tot de Europese armoedegrens. “Ook de laagste uitkeringen zijn verhoogd en vrijwaard van de indexsprong”, aldus Homans.

Volgens haar is het belangrijk om met alle beleidsniveaus samen aan de slag te gaan. “We moeten op heel veel fronten inspanningen leveren. Het is dan ook jammer dat er van armoede een politiek spel wordt gemaakt”, besluit ze.

Kinderbijslag

Daarnaast zei Homans dat de Vlaamse regering nog eventjes tijd nodig heeft om een eigen, Vlaams systeem van kinderbijslag uit te bouwen. Door de zesde staatshervorming is de kinderbijslag een Vlaamse bevoegdheid geworden. De regering-Bourgeois wil het systeem vereenvoudigen en elk kind een gelijk bedrag geven.

“Het is belangrijk dat, als je een goed systeem op poten wilt zetten, je daar de tijd voor neemt. Dat doet collega Vandeurzen nu”, aldus Homans. In een interview met De Zondag bevestigt Vlaams minister van Welzijn dat de regering niet halsoverkop een nieuw systeem kan invoeren. “We gaan goed onderzoeken wat de effecten ervan zullen zijn op gezinnen,” aldus Vandeurzen.

In het Vlaams regeerakkoord staat dat er een sociale toeslag wordt ingevoerd voor kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Volgens Homans staat het nu al vast dat die toeslag niet enkel zal worden toegekend op basis van statuut, maar zal worden uitgebreid naar mensen met een laag inkomen uit arbeid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content