Liesbeth Homans hoopt dat België in 2025 niet meer bestaat

06/01/16 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

N-VA-minister Liesbeth Homans denkt dat België in 2020 nog bestaat, maar in 2025 "hopelijk niet" meer.

Liesbeth Homans hoopt dat België in 2025 niet meer bestaat

Liesbeth Homans © Belga

Dat zegt ze in het VRT-programma "Over vijf jaar", waarvan een fragment woensdagmiddag in 'Het journaal' werd uitgezonden. "2020 is te vroeg", zegt Homans, maar ze hoopt dat er na de verkiezingen van 2019 zoveel mogelijk bevoegdheden naar de deelstaten gaan "zodat België misschien vanzelf verdwijnt".

De Vlaams-nationalistische partij N-VA kiest - volgens de partijstatuten - "voor een onafhankelijke republiek Vlaanderen, lidstaat van een democratische Europese Unie". Maar bij de vorming van de centrum-rechtse regering-Michel werd afgesproken om het communautaire tijdens deze bestuursperiode van vijf jaar in de koelkast te steken.

Vanzelf verdwijnen

Homans denkt dat dat na deze legislatuur wel terugkomt, maar dat de N-VA geen klassieke staatshervorming zal willen. "We zijn geen voorstander voor het zoveelste rondje staatshervorming, dus het zal dan wel, denk ik, in 2019 over iets anders gaan", zegt Homans.

"De splitsing van België of in ieder geval toch zo veel mogelijk bevoegdheden steken bij de gewesten en de deelstaten zodanig dat België misschien vanzelf verdwijnt." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners