Liesbeth Homans: 'Confederalisme is enige weg naar welvaart. Anders zal Vlaanderen collectief verarmen'

04/01/14 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:57

Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat we na de verkiezingen van 25 mei een omwenteling moeten krijgen. "Als we nog eens vijf jaar op deze manier bestuurd worden, zal Vlaanderen collectief verarmen. Confederalisme blijft de enige weg om onze welvaart te verzekeren."

Liesbeth Homans: 'Confederalisme is enige weg naar welvaart. Anders zal Vlaanderen collectief verarmen'

Liesbeth Homans © Belga

N-VA is de gedoodverfde favoriet om de verkiezingen van 25 mei te winnen. "Maar de overwinning is nog niet in de sacoche, we moeten iedereen blijven overtuigen dat 2014 het jaar van de omwenteling moet worden. Als we nog eens vijf jaar op deze manier worden bestuurd, zal Vlaanderen tegen 2019 collectief verarmen", zegt Liesbeth Homans (N-VA) in De Standaard.

Maar het sociaaleconomisch beleid van N-VA wordt ook "geen goednieuwsshow", aldus Homans. "Europa wil een begroting in evenwicht, en dat vergt pijnlijke maatregelen. Maar nadien zijn we sociaaleconomisch gegarandeerd beter af."

"De beperking van de werkloosheid in de tijd wordt geen populaire maatregelen, het bemoeilijken van het brugpensioen evenmin. Op 52 jaar uitstappen is geen optie als we het systeem betaalbaar willen houden. Maar als we dat niet doen, gaat de sociale zekerheid op de fles. Dan vallen er mensen uit de boot die dat systeem nodig hebben. Dat zou pas asociaal zijn."

"Confederalisme geen breekpunt"

De N-VA gaat met breekpunten naar de verkiezingen. "Wij zullen niet zomaar in een regering stappen en de bevolking aan het einde van de rit onze verontschuldigingen aanbieden voor het beleid dat we hebben gevoerd, om dan te besluiten dat het allemaal dik tegen onze goesting was, zoals Open VLD nu doet", aldus Liesbeth Homans. "De maatregelen in de werkloosheid worden gegarandeerd een breekpunt. De andere maken we bekend in ons verkiezingsprogramma dat na ons congres over confederalisme wordt opgesteld."

Confederalisme, dat wordt volgens Homans géén breekpunt. "Toch niet om de gesprekken over de vorming van een federale regering te starten. We vragen enkel van onze gesprekspartners om ernstig in onze richting mee te stappen, weg van een zevende staatshervorming."

"Samenwerken met PS lijkt me moeilijk, niet onoverkomelijk"

CD&V en Open VLD willen alvast een sociaaleconomisch beleid voeren, meent Homans. "Bij CD&V zit confederalisme verankerd in het partijprogramma, bij Open VLD was dat tot twee maanden geleden ook zo. Zij willen dus een sociaaleconomisch beleid, maar zeggen er niet bij hoe dat moet. Ik ben geen communautaire hardliner, maar het confederalisme blijft de enige weg om onze welvaart in de toekomst te verzekeren. Bij CD&V zijn ze verstandig genoeg om dat te beseffen. Zij hebben een eigen programma, in tegenstelling tot Open VLD. Wat voorzitster Gwendolyn Rutten tegenwoordig vertelt, is hallucinant. In elk interview heeft ze het over ons. Een zwaktebod."

Kan N-VA volgens Homans met de PS samenwerken? "In 2010 lukte het niet. Het lijkt me dus uiterst moeilijk, maar niet onoverkomelijk."

"Ik word geen dienstdoend burgemeester"

Wat de lijsten betreft, zegt Liesbeth Homans "voor Vlaanderen" te kiezen. Bart De Wever krijgt volgens haar "een prominente rol". "Maar ik word geen dienstdoend Antwerps burgemeester. De Wever heeft geen andere plannen dan burgemeester te blijven. Waarom kan hij kan hij het burgemeesterschap niet combineren met een belangrijke rol in de campagne? Ook ik zal mijn mandaat als schepen combineren met een rol in de campagne." (MI)

Onze partners