Lidmaatschap illegalen Antwerpse bibliotheken ter discussie

04/08/10 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx heeft de stad Antwerpen gevraagd om het bibliotheekreglement aan te passen.

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx heeft de stad Antwerpen gevraagd om het bibliotheekreglement aan te passen zodat illegalen geen lid kunnen worden.

Berx nam de maatregel na een klacht van het Vlaams Belang. Filip Dewinter, fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, had bij de gouverneur klacht ingediend tegen een artikel uit het reglement dat bepaalt dat mensen zonder papieren lid kunnen worden van een bibliotheek.

Dat kan als ze administratieve documenten voorleggen waarop hun woonplaats staat vermeld. Volgens het Vlaams Belang kan het echter niet dat ambtenaren illegalen moeten inschrijven als lid van een bibliotheek.

Berx heeft oren naar de kritiek. De gouverneur heeft de stad gevraagd het reglement zodanig aan te passen dat het geen betrekking heeft op mensen die illegaal in België verblijven.

Mensen die beschikken over een lopende regularisatieaanvraag kunnen wel gebruik maken van de bibliotheekdiensten. Dat geldt ook voor minderjarige kinderen van illegalen die in Antwerpen naar school gaan.

Onze partners