Lichtere straf voor doodrijders: Open VLD trekt wetsvoorstel in

13/01/15 om 05:17 - Bijgewerkt om 09:19

Open VLD-Kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter trekken hun wetsvoorstel, waarin ze sleutelen aan de straffen voor onopzettelijke doding en slagen en verwondingen in het verkeer, weer in vanwege de reacties. 'We wilden geen verkeersslachtoffers schofferen'.

Lichtere straf voor doodrijders: Open VLD trekt wetsvoorstel in

© Belga

Via Twitter meldt Van Cauter dat ze het wetsvoorstel weer intrekken. 'Het was nooit de bedoeling om verkeersslachtoffers te schofferen'. In een reactie bedankte Michaël Devoldere van het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) haar voor 'de juiste keuze'.

'Niet logisch'

Het wetsvoorstel van Lahaye-Battheu en Van Cauter zorgt voor heel wat ophef. De Open VLD'sters stelden voor om de maximale gevangenisstraf voor een dodelijk verkeersongeval te verlagen van vijf naar drie jaar. Daarnaast moest de verplichting voor de politierechter om na een ongeval met noodlottige afloop een gevangenisstraf op te leggen, verdwijnen. Het bericht staat in de kranten van Mediahuis.

Lahaye-Battheu en Van Cauter stellen het niet logisch is dat misdrijven in het verkeer nu zwaarder worden bestraft dan misdrijven buiten het verkeer. Zo riskeert een automobilist die een ongeval met (licht)gewonden veroorzaakt, tweemaal zwaarder gestraft te worden dan iemand die onopzettelijk iemand met een mes verwondt.

Misnoegd

Politierechters reageren misnoegd en ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vindt de timing erg ongelukkig. Na de eerste week van januari vielen er immers al dertien doden in het verkeer. 'Dit wetsvoorstel roept veel vragen op, een strafverlaging lijkt ons een zeer fout signaal', luidt het. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners