Licht op Vlaamse snelwegen weer aan bij slecht weer

29/09/11 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Het licht op de Vlaamse autosnelwegen gaat preventief toch weer aan wanneer er hevige regen of mist voorspeld wordt.

Licht op Vlaamse snelwegen weer aan bij slecht weer

© Thinkstock

Het licht op de Vlaamse autosnelwegen gaat preventief toch weer aan wanneer er hevige regen of mist voorspeld wordt.

Dat heeft mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V) donderdag aangekondigd in het Vlaams Parlement. Ze komt daarmee tegemoet aan de kritische kanttekeningen bij haar lichtplan. Tussen middernacht en zes uur 's ochtends verandert er echter niets en blijven de lichten normaal gezien gedoofd.

In het kader van het lichtplan gingen de lampen half juli op ruim de helft van de Vlaamse snelwegen definitief uit. Ruim een maand later trokken mobiliteitsorganisaties VAB en Touring echter aan de alarmbel. De verlichting doven bij hevige regen is te gevaarlijk, waarschuwden ze.

Overgangsregeling

Na een eerste evaluatie geeft Crevits aan die opmerking gehoor. Zo werkt ze met het KMI en Meteowing aan objectieve criteria om te bepalen of er al dan niet extreme weersomstandigheden op komst zijn. Is dat het geval, dan kan het licht proactief weer aan. Omdat de criteria echter nog niet vastliggen, plant de mobiliteitsminister nu al een overgangsperiode. Ze doet daarvoor beroep op de websites van het KMI en Meteowing. Kondigen die zware regen of mist aan, dan gaat het licht preventief en in de hele betrokken provincie weer aan.

"Maar dus niet tussen twaalf en zes uur. Die regeling van vroeger blijft bestaan", voegde Crevits daar in de mobiliteitscommissie meteen aan toe. Meteen herinnerde ze de parlementsleden er ook aan dat die regel intussen al veertien jaar bestaat. Al sinds 1997 gaat het licht op het merendeel van de snelwegen uit tussen grofweg middernacht en half zes 's ochtends, bracht ze in herinnering. "Gebeurt er dus nu iets om drie uur 's nachts, dan heeft dat niets te maken met mijn lichtplan."

Hoe dan ook gaat het slechts om een overgangsregeling. Crevits verwacht niet dat de overgangsregeling erg lang zal duren.

VAB en Touring tevreden

Zowel VAB als Touring zijn erg tevreden dat het licht op de Vlaamse snelwegen tijdens de spits opnieuw aangaat bij regen of hevige mist. "Wij zijn dan erg blij met de aanpassingen", reageren beide organisaties donderdag. "Het is positief dat men rekening houdt met de suggesties van onze leden en bereid is ook effectief het

lichtplan aan te passen", aldus Maarten Matienko van VAB.

"Ondertussen kan men werk maken van aangepaste wegmarkeringen die een pak zichtbaarder zullen zijn", zegt Danny Smagghe van Touring. "Dat gaat niet van de ene dag op de andere, eerst moeten de prioritaire plaatsen worden aangepakt". "Onze weginfrastructuur is eigenlijk niet aangepast aan het uitdoen van het licht, de nieuwe wegmarkeringen zullen een pak zichtbaarder zijn", zegt ook Matienko. (Belga/INM)

Onze partners