'Liberalisme biedt ook oplossingen in crisistijden'

29/04/12 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Voormalig premier Guy Verhofstadt is het niet eens met minister Vincent Van Quickenborne en Europees commissaris Karel De Gucht. Die menen dat het liberalisme weinig verhaal heeft in tijden van crisis.

'Liberalisme biedt ook oplossingen in crisistijden'

© Belga

In de huidige economische crisisperiode heeft het liberalisme net wel een verhaal te vertellen. Dat heeft voormalig premier Guy Verhofstadt in De Zevende Dag betoogd naar aanleiding van de verklaring van Vincent Van Quickenborne dat Open VLD een eigen verhaal mist.

"In de huidige situatie heeft het liberalisme nu net wel een verhaal te vertellen. Het verhaal is dat we enkel uit deze crisis kunnen raken met een gecontroleerde, goed georganiseerde vrije markt. Niemand pleit om socialistische recepten te volgen", stelde Verhofstadt.

Volgens Verhofstadt heeft de bankencrisis wel geleerd dat markten zichzelf niet kunnen reguleren en dat overheid en politici moeten instappen om het evenwicht te behouden en "wild kapitalisme" te vermijden. "Dat is een typisch liberaal verhaal", betoogde hij.

In de aanloop naar het partijcongres van 12 mei betreurde Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne deze week in de pers dat zijn partij nauwelijks nog een verhaal te vertellen heeft. Daarin werd hij later bijgetreden door eurocommissaris Karel De Gucht. (Belga/INM)

Onze partners