'Liberalen vertragen onderhandelingen'

15/11/11 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Volgens vicevoorzitter van de PS Philippe Moureaux vertragen de liberalen de vorming van een federale regering. Hun verklaringen voor de camera's noemt hij 'onfatsoenlijk' en 'lamentabel'.

De vicevoorzitter van de PS, Philippe Moureaux, verwijt de liberale partijen dat ze de vorming van een federale regering vertragen en dat ze zo de budgettaire inspanning die ons land moet leveren dreigen te vergroten net op een moment dat België in het vizier komt van de financiële markten. Dat heeft het PS-kopstuk gezegd op de RTBF-radio.

De bitsige strijd tussen de PS en de liberalen wordt zo verder gezet.

Volgens Moureaux is het "absurd" dat bepaalde partijen, en met name de liberalen, de vorming van een regering en het opstellen van een begroting "vertragen". De PS'er waarschuwt voor een "negatieve spiraal" indien de onderhandelaars niet tot een akkoord komen. Hij verwijst naar de stijgende rente waardoor de budgettaire inspanning nog groter dreigt te worden dan ze al is.

Moureaux: 'Verklaringen voor camera's onfatsoenlijk en lamentabel'

De PS'er ergert zich ook aan het feit dat de onderhandelingen opnieuw worden ondermijnd door verklaringen in de media. "Er worden weer verklaringen afgelegd voor de camera's, terwijl men normaal binnenskamers onderhandelt", luidt het. Moureaux noemt die praktijk "onfatsoenlijk" en "lamentabel".

Mouraux: 'Vanackere brengt N-VA weer op voorplan'

Moureaux betreurde ook de uithaal van CD&V-kopstuk Steven Vanackere. Die had afgelopen weekend kritiek geleverd op de houding van de PS rond de Europese aanbevelingen. Zo vond Vanackere dat PS-minister Magnette aan struisvogelpolitiek deed door de Europese aanbevelingen te bestempelen als loutere "inspiratiebron". Volgens Moureaux hebben die verklaringen van Vanackere de N-VA weer op het voorplan gebracht. Want, zo meent Moureaux, die partij wil niets liever dan "chaos" creëren, een rechtse politiek voeren en België ontmantelen. (Belga/SD)

Onze partners