Liberalen in tegenaanval na forse uitspraken PS

23/04/13 om 07:25 - Bijgewerkt om 07:25

De liberale voorzitters Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Charles Michel (MR) vinden dat de PS een gevaarlijk spel speelt door de vierkiezingscampagne na al op gang te trekken.

Liberalen in tegenaanval na forse uitspraken PS

© Belga

De liberale voorzitters Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Charles Michel (MR) vinden dat de PS een gevaarlijk spel speelt door de vierkiezingscampagne na al op gang te trekken. Ook SP.A laat weten het niet eens te zijn met alle punten van haar zusterpartij.

Voorzitter Paul Magnette sprak op het PS-congres duidelijke en klare taal: hij wil tegengewicht bieden aan het huidige Europa, dat hij te liberaal en conservatief vindt. Maar Open VLD en de Franstalige MR zijn allerminst opgezet met deze offensieve boodschap.

Volgens voorzitster Gwendoline Rutten (Open VLD) kunnen zulke uitspraken best gemist worden. "Onze economie heeft net stabiliteit nodig. Met dit soort zotternijen haal je het ondernemersvertrouwen helemaal onderuit", zegt ze in de Standaard.

MR-voorzitter Charles Michel zegt in Le Soir dat "1 mei blijkbaar vroeg valt dit jaar. "De PS begaat een grote fout. Een jaar voor de verkiezingen de campagne op gang trekken is gevaarlijk."

Charles Michel begrijpt dat er op congressen fikse taal wordt gesproken, maar verder moet het voor hem toch niet gaan. "Als men dit soort taal ook gaat gebruiken in de meerderheid, dan kan de stabiliteit van de regering ernstig in het gedrang komen", aldus Michel.

Afstand tussen PS en SP.A

Op het PS congres aan de ULB waren naast een duizendtal militanten ook vicepremier Johan Vande Lanotte en staatssecretaris John Crombez (SP.A) aanwezig. Zij werden in de bloemetjes gezet voor hun werk in de federale regering. SP.A-voorzitter Bruno Tobback bewaart daarentegen een zekere afstand.

"De SP.A en de PS hebben geen gezamenlijk partijbureau, geen gezamenlijke studiedienst en doen geen gezamenlijke voorstellen. Dat is ook het plan, noch de ambitie." (AVE)

Onze partners