Levensstandaard België bij laagste in Europa

10/05/12 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

België staat op plaats negen van elf Europese landen bij een meting van de levensstandaard in 2010. De studie bevestigt voorts de hoge prijs voor energie in België: we staan op de derde plaats.

Levensstandaard België bij laagste in Europa

© Belga

België staat op plaats negen van elf Europese landen bij een meting van de levensstandaard in 2010. Dat blijkt uit een studie van het Institut pour un développement durable (IDD), het instituut voor duurzame ontwikkeling.

Indien rekening wordt gehouden met de globale uitgaven, staat België op plaats negen. Wordt evenwel enkel met de directe consumptie van de gezinnen rekening gehouden, dan scoort ons land gemiddeld. België wordt in de studie vergeleken met Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Nederland en Groot-Brittannië.

Volgens de studie wordt het niveau in ons land wel gecompenseerd door de hoge spaarquote, lage schuldgraad van de gezinnen en hun financiële activa.

Hoge prijs energie

De studie bevestigt voorts de hoge prijs voor energie in België: voor elektriciteit betalen enkel de Duitsers en de Denen meer. Bovendien zijn in België tussen 2010 en 2011 de prijzen meer gestegen dan in de andere landen, voor gas bijna met 20 procent.

Energie is voor de Belgen goed voor een vijfde van de uitgaven voor huisvesting van de gezinnen. Enkel in Denemarken is dat nog meer. (Belga/SD)


Onze partners