Leven werd in twee jaar tijd 30 procent duurder

23/02/12 om 06:23 - Bijgewerkt om 06:23

Er wordt in 2012 een dalende koopkracht en een stijgende werkloosheid verwacht.

Leven werd in twee jaar tijd 30 procent duurder

© Belga

Het jaar 2012 biedt op sociaal-economisch vlak slechts sombere vooruitzichten, zo blijkt uit een studie van econoom Philippe Defeyt van het Institut pour un Développement Durable (instituut voor duurzame ontwikkeling, IDD).

In 2012 zal de gemiddelde koopkracht per hoofd drie procent lager liggen dan in 2009, toen er een historische piek werd bereikt. De koopkracht van mensen die een minimumuitkering ontvangen stagneert al sinds een jaar of tien, ondanks verhogingen buiten de index. Dat komt volgens Defeyt door de relatief snellere prijsstijgingen voor de betrokken gezinnen.

Zo zijn de voedings- (+38 procent), de huur- (+44 procent) en de energieprijzen (+77 procent) tussen 2010 en 2012 sneller gestegen dan de index. Deze producten en diensten maken soms tot tachtig procent uit van het budget van gezinnen met een laag inkomen.

Globaal genomen is het leven voor de gemiddelde consument 31 procent duurder geworden. Maar voor huishoudens met een laag inkomen die huren, bedraagt dat volges de studie 45 procent.

Werkloosheid
Daarnaast wordt dit jaar nog een stijgende werkloosheid verwacht. "Het aantal werklozen dat we dit jaar zullen kennen, gaat dicht aanleunen tegen de maxima die we in het midden van het vorige decennium hebben aangetroffen", aldus Philippe Defeyt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners