Leuvense kandidaat-rector legt klacht neer bij Kiescommissie

KU Leuven © Belga

De Leuvense rectorverkiezingen verliepen tot nog toe een stuk serener die die aan de Universiteit Gent. Maar kandidaat-rector Luc Sels legde nu toch een klacht neer bij de Kiescommissie, in verband met een mail van de directeur-generaal van de rectorale diensten. Tegenkandidaat en huidig rector Rik Torfs zegt dat er niets verkeerds is gebeurd.

Aanleiding voor de klacht van kandidaat-rector Luc Sels is een mail die Jos Vaesen, directeur-generaal van de rectorale diensten, verstuurde aan vicerector Wim Robberecht met een lijst van namen van negentien professoren die dinsdag – wanneer gestemd moet worden – in het buitenland verblijven en dus geen stem zullen kunnen uitbrengen. Vaesen roept daarin op om ‘aan wie betrouwbaar is’ een volmacht te vragen.

Luc Sels
Luc Sels© Belga

In de klacht van Sels is sprake van het misbruik van ‘confidentiële gegevens uit het personeelsdossier’. Sels stelt ook gechoqueerd te zijn door het gebruik van het woord ‘betrouwbaar’ alsof wie op hem stemt dat niet zou zijn.

In een reactie op de klacht laat de tweede kandidaat en huidig rector Rik Torfs weten dat Jos Vaesen hem verzekerd heeft dat er ‘niets onoorbaars gebeurd is’. Torfs betreurt dat de klacht aan de media werd gemeld en roept om de sereniteit in de kiescampagne te bewaren.

Vaesen betreurt ongelukkige formulering

Leuvense kandidaat-rector legt klacht neer bij Kiescommissie
© Belga

‘Jos Vaesen is zeer ontdaan door de beschuldiging van Sels en heeft mij verzekerd dat hij geen personeelsgegevens of andere informatie eigen aan de universiteit gebruikt heeft om die lijst van negentien professoren samen te stellen. Die informatie kan je overigens makkelijk bekomen door even rond te bellen. Daar is op zich niets onoorbaars aan. Vaesen betreurt zelf voorts de ongelukkige formulering, maar er is een verschil tussen dat en iets doen dat ongeoorloofd is’, reageert Rik Torfs.

Torfs wil verder geen polemiek opstarten over deze klacht en roept op om in deze campagne de sereniteit te bewaren. ‘Ik betreur dat een klacht die bedoeld is voor de kiescommissie aan de media wordt gemeld. Deze verkiezingen moeten een gebeuren zijn van de KU Leuven waarin we op elk moment onze rust en waardigheid behouden’, aldus Torfs.

De Kiescommissie beraadt zich maandag over de klacht van Sels. Ook commissievoorzitter Herman Daems meldt overigens in De Standaard dat er voor zover hij kan oordelen ‘geen onoorbaar gebruik geweest is van gegevens’.

Partner Content