Leterme vraagt Di Rupo aandacht voor extra afbouw schuldgraad

17/10/11 om 23:14 - Bijgewerkt om 23:14

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) vraagt formateur Elio Di Rupo (PS) een tandje bij te steken om de schuldgraad af te bouwen.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) suggereerde de zes onderhandelende partijen en formateur Elio Di Rupo een bijkomende inspanning te leveren om de schuldgraad van ons land tegen 2014 onder de 90 procent van het bbp te doen dalen. Dat verklaarde de premier maandagavond aan Belga. Met het perspectief van een schuldgraad lager dan 90 procent en een begrotingstekort van minder dan 3 procent van het bbp, denkt hij dat ons land "een heel goed dossier" zou hebben.

Formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van de zes onderhandelende partijen ontvingen maandagavond de ontslagnemende eerste minister en zijn collega's van Begroting, minister Guy Vanhengel (Open VLD) en staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH), in hun vergaderruimte aan de Wetstraat 10.

Het trio kwam er een stand van zaken geven over de socio-economische en budgettaire toestand van ons land en van de Europese engagementen die ons land is aangegaan. Omstreeks 20.30 uur was de vergadering afgelopen.

Meer dan 'spontane' daling nastreven

De premier benadrukt dat het van cruciaal belang is dat het begrotingstekort van ons land volgend jaar onder de 3 procent van het bbp duikt, maar meent ook dat de onderhandelaars best een bijkomende inspanning leveren om de schuldgraad sterker te doen dalen dan de daling die "spontaan" zou gebeuren. Tegen 2014 zou die schuldgraad best onder de 90 procent van het bbp duiken.

Nu bedraagt die schuldgraad 97,5 à 98 procent van het bbp, de overname van Dexia Bank België door de overheid meegerekend. Volgens een "spontane" evolutie zou die tegen 2014 tot ongeveer 92,5 procent dalen. "Ik suggereer een bijzondere extra inspanning om die schuldgraad tot onder de 90 procent te doen dalen", aldus de premier.

Hulp bij zoektocht naar 10 miljard euro

Leterme, Wathelet en Vanhengel deden de onderhandelaars nog een aantal voorstellen van maatregelen voor de zoektocht naar 10 miljard euro, de inspanning die de toekomstige regering moet leveren om het begrotingstekort volgend jaar tot 2,8 procent van het bbp te doen dalen. De premier wijst er op dat die voorstellen enkel de drie ontslagnemende regeringsleden engageert. (Belga/SD)

Onze partners