Leterme vindt kritiek N-VA onterecht

13/04/11 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) ontkent dat hij de N-VA buitenspel zet bij het opstellen van de meerjarenbegroting. "Als er goede voorstellen zijn, dan hoor ik die graag."

Leterme wees er in De Ochtend ook op dat de N-VA, door haar deelname aan de Vlaamse regering, wel betrokken is. In het kader van het zogenaamde Europees semester verwacht Europa van ons land voor het einde van de maand een begrotingstraject en nationaal hervormingsprogramma (NHP). Het kernkabinet buigt zich hier woensdagmorgen over.

Verkiezingsoverwinnaar N-VA is echter van oordeel dat de aftredende regering, zonder meerderheid in Vlaanderen, dergelijke meerjarenplannen niet kan opstellen, zeker niet zonder hiervoor het fiat van het parlement te krijgen. Leterme herhaalde dat hij de N-VA had uitgenodigd hierover te praten. Bovendien hebben gewesten en gemeenschappen een grote inbreng in het NHP. Aangezien de N-VA in de Vlaamse regering zit, is de N-VA wel betrokken partij, zei Leterme. "Wij hebben het document van de Vlaamse regering stipt op tijd gekregen".

De premier benadrukt dat het Europees semester het partijpolitieke gewoel moet overstijgen. "Ik probeer abstractie te maken van partijpolitieke afwegingen. Als internationale instanties en markten zeggen dat het goed is, dan is dat belangrijker dan de politieke tegenstellingen die eigen zijn aan een democratie", zei hij. Leterme zei ook dat er na juni, wanneer de EU-Commissie haar bemerkingen op het Belgische programma overmaakt, er een debat komt in het parlement. (Belga)

Onze partners