Leterme tikt straks prins Laurent op de vingers

07/04/11 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Premier Yves Leterme zal prins Laurent nieuwe strikt na te komen regels en verbintenissen voorleggen die een herhaling van de "onaanvaardbare activiteiten" onmogelijk moeten maken.

Leterme tikt straks prins Laurent op de vingers

© Belga/AFP

Leterme werd tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan de tand gevoeld door Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Theo Francken (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) over de ontmoeting van prins Laurent met een Libische diplomaat.

De premier antwoordde dat een aantal activiteiten van de prins en de manier waarop ze plaatsvinden niet verenigbaar zijn met het statuut dat hij geniet en de positie die hij bekleedt.

Vorige week had de eerste minister tijdens de plenaire vergadering, toen naar aanleiding van de Congo-reis van Laurent, aangekondigd dat hij de prins voor de keuze zou stellen tussen zijn rechten en plichten naleven enerzijds en zijn dotatie anderzijds.

Leterme voert sinds vorige donderdag verschillende gesprekken met de prins en zijn directe omgeving. Door die gesprekken kan Leterme "stap voor stap" een meer volledig beeld vormen van de activiteiten van de prins.

"Zeer riskant"

Vrijdagnamiddag zal de premier een ontmoeting hebben met de prins. "Naar aanleiding van deze ontmoeting zal ik de prins mededeling doen van de nieuwe, door hem strikt na te komen regels en verbintenissen die een voortzetting en herhaling van de bedoelde onaanvaardbare activiteiten en handelswijze op een sluitende manier onmogelijk moeten maken", ging de premier voort

In de gezamenlijke Kamercommissie Defensie en Buitenlandse Zaken bevestigde Leterme donderdag dat prins Laurent een gesprek heeft gehad met "één persoon die werkt op de Libische ambassade". Volgens de eerste minister was het slechts een onderhoud van een uur en ging het in geen geval om diplomatiek overleg. Wel noemde hij de nieuwe frats van Laurent "zeer riskant en niet verstandig".

Lees meer over:

Onze partners