Leterme stelt Laurent ultimatum

31/03/11 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

Ontslagnemend premier Yves Leterme zal prins Laurent de komende dagen tijdens een onderhoud herinneren aan zijn plichten.

Het komt er met andere woorden op neer dat de prins de keuze krijgt:"ofwel het evenwicht tussen zijn rechten en plichten respecteren, ofwel afstand doen van zijn rechten". Dat zei de premier donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer naar aanleiding van de reis van prins Laurent naar de Democratische Republiek Congo.

De Congoreis van prins Laurent is omstreden omdat zowel Koning Albert als premier Leterme er bij hem op hadden aangedrongen om niet te gaan. Na de kritiek op het feit dat de koning naar Congo reisde om er de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid bij te wonen en met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht kreeg Laurent geen toestemming voor de reis.

Desondanks vertrok de prins toch. Toen zijn omstreden bezoek uitlekte, verdedigde hij zich met het argument dat het om een privéreis ging. Hij bezocht Congo om er kennis te maken met projecten om de ontbossing tegen te gaan.

Parlementaire vragen

Toen bleek dat Laurent tijdens zijn "privéreis" een ontmoeting had met Olivier Kamitatu, minister van Planning in de regering van Kabila, moest zijn raadsman hem ter hulp schieten. Advocaat Pierre Legros zei dat Kamitatu "een persoonlijke vriend" is. "Ik stelde de prins voor aan een vriend van mij."

Nu blijkt dat Laurent president Kabila wel degelijk ontmoet heeft, krijgt de reis een nog zwaarwichtiger karakter. Premier Leterme kreeg in de Kamer maar liefst zeven vragen over het omstreden Congobezoek voorgeschoteld. Zowat alle Vlaamse partijen stelden gisteren dat het debat over de dotatie van Laurent door zijn eigengereid optreden weer helemaal open is. (EE)

Lees meer over:

Onze partners