Leterme roept spaarders te hulp

24/11/11 om 08:06 - Bijgewerkt om 08:06

Ontslagnemend premier Yves Leterme wil spaarders aanmoedigen staatsbons te kopen. Hij heeft het Agentschap van de Schuld de opdracht gegeven voorstellen uit te werken om staatsbons aantrekkelijker en bekender te maken.

Premier Yves Leterme schuift de staatsbons naar voren om de hoge internationale rente te omzeilen. Die is gestegen tot 5,5 procent. Door de eurocrisis stijgt de rente in heel Europa, maar nergens zoveel als bij ons.

"Gezien de moeilijke situatie op de internationale financiële
markten willen we in toenemende mate een beroep doen op het Belgische spaarvermogen om de staatsschuld te financieren", verklaart Leterme in De Standaard en Le Soir.

Grootste spaarders ter wereld
Zoals bekend horen de Belgen tot de grootste spaarders ter wereld, maar dit jaar leende ons land nog 'maar' 300 miljoen euro bij zijn burgers. Leterme wil dat bedrag verhogen en liet daar in de zomer al een draaiboek voor opstellen.

Het Agentschap voor de Schuld doet op 4 december een uitgifte van staatsbons aan particuliere spaarders, waarvoor de inschrijvingen vandaag starten. Aan een staatsbon op vijf jaar hangt door de hoge rente nu een coupon van vier procent. Dat is een procent meer dan bij de vorige uitgifte.

Investeerders melden zich voor grote bedragen
"Sinds we de intresten vastlegden, meldden zich al tientallen
investeerders, voor grote bedragen", zegt Jean Deboutte van het
Schuldagentschap. "Dat gebeurt anders nooit. Bij de laatste uitgifte haalden we om en bij de 80 miljoen euro op. Nu verwacht ik een veelvoud". (Belga/EE)


Onze partners