Leterme roept parlement terug uit vakantie

© Imageglobe

Premier Yves Leterme roept het parlement terug uit vakantie om het hoofd te bieden aan de schuldencrisis.

Premier Yves Leterme zal aan de voorzitters van Kamer en Senaat vragen om het parlement vervroegd bijeen te laten komen. Dat zei hij zaterdagavond in het VTM-Nieuws.

Begroting

De premier hoopt tegen eind augustus, begin september duidelijkheid te krijgen over wie de begroting voor 2012 zal opstellen: de huidige ontslagnemende regering of de onderhandelende partijen.

Schuldencrisis

Op de agenda staat ook nog de implementatie van de Europese

afspraken, gemaakt op 21 juli, in de strijd tegen de schuldencrisis.

State of the Union

Het parlementair zomerreces duurt voor het federale parlement

normaliter tot de zogenaamde “State of the Union”, waarin het

regeringsprogramma voor het volgende jaar wordt voorgesteld. De premier legt die meestal op de tweede dinsdag van oktober af.

Zowel Open Vld als sp.a reageert positief op de oproep van Leterme.

Patrick Dewael (Open VLD): Begroting is voor ontslagnemende regering

Open Vld-Kamerfractieleider Patrick Dewael vindt dat de huidige regering van lopende zaken best met de begroting bezighoudt. “De maand september mag alleszins niet zomaar verloren gaan”, zei Dewael in het Radio 1-programma “De ochtend”.

“Ik denk dat we het ons niet kunnen permitteren om te wachten tot een regering half oktober die dan op dat ogenblik pas moet beginnen met de begroting van volgend jaar. Ik denk dat het goed is dat er al voorafgaandelijk werk wordt gepresteerd en als het parlement het daarmee eens is, mag de ontslagnemende regering daar alvast mee beginnen.”

Bruno Tobback (sp.a): Begroting is voor onderhandelende partijen

Sp.a-Kamerfractieleider Bruno Tobback ziet die taak veeleer

weggelegd voor de onderhandelende partijen, onder leiding van formateur Elio Di Rupo (PS). “Het lijkt me sowieso beter dat we een onderhandeling voeren waarbij een akkoord over de begroting wordt gemaakt dat dan goedgekeurd wordt door het parlement”, reageerde hij.

“Dat lijkt me in ieder geval gezonder en ook vertrouwenwekkender dan een soort van voorlopige begroting in het parlement stemmen onder lopende zaken en die dan vervolgens drie maanden later helemaal aanpassen omdat de regeringsonderhandelingen tot iets anders hebben geleid.”

Jan Jambon (N-VA): Wij volgen de premierOok N-VA is bereid om vervroegd uit vakantie te komen. “Als er wetgevend werk moet gebeuren, en dat moet ook gebeuren in

opvolging van de Euro-top, dan moet het parlement zijn

verantwoordelijkheid nemen en moeten we inderdaad vervroegd bijeenkomen om dat debat aan te gaan. Op dat vlak volg ik dus de premier”, aldus N-VA-fractieleider Jan Jambon.

Kamrevoorzitter André Flahaut (PS): Kamer is beschikbaar

Kamervoorzitter André Flahaut heeft aan premier Yves Leterme bevestigd dat de Kamer beschikbaar is voor de nodige commissies om de wetsontwerpen die op 20 juli aangenomen werden in de ministerraad, te bestuderen. Dat kan gebeuren zodra de teksten terug zijn van de Raad van State.

“Ik bevestig, net zoals ik dat aan de premier heb laten weten, dat het mogelijk zal zijn om de kamercommissies bijeen te laten komen om een reeks van teksten te bestuderen die op 20 juli aangenomen zijn in de ministerraad”, zo luidt het. De teksten in kwestie zijn voor advies vertrokken naar de Raad van State, maar de commissies kunnen bijeenkomen zodra de documenten terug zijn en de ministerraad zich er opnieuw over gebogen heeft.

Het parlement kan kort daarna samenkomen, aangezien het gewoonlijk slechts drie dagen duurt om het rapport van de commissies op te stellen. “Als premier Leterme spreekt van eind augustus of begin september om het parlement bijeen te roepen, dan is dat overeenkomstig met het schema”, aldus Flahaut. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content